צריף גולדווסר / בית שפרינסקי מאת דני רכט

באמצע שנות העשרים רכש יוסף גולדווסר את מגרש מס' 53 בשכונת מרכז בעלי מלאכה ב'. כתובת המגרש כיום היא רחוב כרמיה 22 אך ב-1928 תיאר גולדווסר את מיקומו כ"ליד התחכמוני". המגרש שגודלו 284 מ"ר צמוד לגינת הבילוי"ים שבשטחה היו בשנות העשרים והשלושים צריפי בית ספר דתי (לימים בית ספר ביל"ו) שהיה סניף של בית הספר תחכמוני (ביתו ברחוב לילינבלום 7). בצידו השני של המגרש כבר ניצב בית ליאון פינשטין. מהנדס ידוע בתל-אביב של שנות העשרים.

בשנת 1927 בנה גולדווסר צריף על מגרשו ללא רשיון. בניית הצריף הופסקה וגולדווסר זומן לדין בבית המשפט העירוני. גולדווסר ביקש שיאפשרו לו לבנות במקום מחסן לכלי עבודה ולצידו גגון ל"עגלה של אוטומוביל". שנה אחר כך, למרות התנגדות העיריה, המשיך גולדווסר "לפתח" את המחסן שעל מגרשו. מכתב מטעם יו"ר ועדת הבניין שעל יד הוועדה המקומית לבניין ערים מתאריך 28.5.1931 שמוען למפקח המשטרה, מבהיר מדוע העיריה סירבה לתת רשיון לצריף של גולדווסר בתקופה שצריפים רבים נבנו בסביבה זאת ברשיון. שטח הרצפה של הצריף היה אמנם 3.80 על 4 מטר, אך הוא התנשא לגובה של ארבע קומות! כפי שפורט במכתב: "בקומה הראשונה בנוי הצריף מבלוקים בלתי מחוברים בסיס ובקומה השניה בנוי מעץ. גובה הצריף בכל קומה שני מסדים". זאת בתקופה שרוב הבתים בשכונת מרכז בעלי מלאכה ב' היו בני קומה אחת ומיעוטם בני שתי קומות.

באמצע שנת 1935 הועברה הבעלות על המגרש לידי המהנדס שמואל שפרינסקי שרכש אותו מיוסף גולדווסר תמורת 700 לא"י. המהנדס שמואל שפרינסקי נולד בליטא בשנת 1902 ועלה לארץ בשנות העשרים. שפרינסקי (1902-1971) עיברת את שמו בהמשך לשפר, הוא בנו של היזם שבח שפרינסקי (1873-1943). ביחד ולחוד יזמו האב והבן בניית לא מעט בתים בעיר במהלך שנות השלושים. בעיקר בשכונת לב תל-אביב וסביבתה. המשפחה התגוררה בבית שפרינסקי ברח' אנגל ובהמשך אותו העשור עברו להתגורר בבית שפרינסקי בפינת מלצ'ט 11 ורחוב בלפור. שפרינסקי היה הבעלים, המתכנן והקבלן של בית בסגנון הבינלאומי שנבנה לפי רשיון שהתקבל בחודש אוקטובר 1935. מדובר בבית קטן יחסית ובו שלוש קומות מעל קומת מרתף חלקית. בכל קומה נבנו שתי דירות בנות שני חדרים כל אחת. חדר המדרגות מוקם בצד הבניין בחזית המערבית הפונה לשטח הציבורי (גינת הבילוי"ים כיום).

נכון לשנת 1941, היה האדון היימן קימין בעליו של הבית והוא שהתקין במקום מקלט. בהמשך עבר הבית לבעלות מרדכי ורבקה גרברסקי (שהתגוררו קודם ברח' בן יהודה 226). לאחר קום המדינה, בנובמבר 1949, פנה גרברסקי לעיריה בבקשה לאשר לו לבנות דירה בגודל של 33 מ"ר על גג בית שפרנסקי, כפתרון מגורים לאחיו "שחוזר השבוע מאריתריאה בה היה אסור יותר מחמש וחצי שנה". העיריה אישרה את הדירה הקטנה בקומה ד' שהורחבה במהלך הזמן. בשנות התשעים הכריזה העיריה על הבית כמבנה מסוכן ובעלי הדירות נאלצו לשפץ את הבית.

בראשית חודש אפריל 2021 הוזעקה המשטרה אל בית שפרינסקי. מאחר ובתוך שיח בחצר הבית התגלה סליק נשק מחתרתי. עם הגילוי נמסר מהמשטרה לאמצעי התקשורת כי "בשל מצבם הפגום של פריטי האמל"ח לרבות חלודה ומנגנונים (מנופים) שבורים, לצד המצאות חומר נפץ בתוכם, מבצעים בשעה זו חבלני המשטרה שימוש ברובוט לשם בחינת נפיצותם והסרת סיכון עבור הכוחות בשטח וכלל הציבור, טרם איסופם והעברה אל מעבדת החבלה לנטרולם בהתאם".

בית שפרינסקי בשנות התשעים (מקור: מנהל ההנדסה) ובשנת 2020 (צילומים: עידו ששון).

בית שפרינסקי (מימין) לצד בית ליאון פינשטין. צילום: עידו ששון, 2020.

בראשית חודש אפריל 2021 הוזעקה המשטרה אל בית שפרינסקי ברחוב כרמיה. תחת שיח בחצר הבית התגלה סליק נשק מחתרתי מהימים שלפני קום המדינה ובו כדורי רובה ורימוני יד. צילומים: דוברות המשטרה.

.

ערכים בסביבה

.

בית ליאון פינשטין

גינת הבילויים

ביארת למלה ושומאכר (ביה"כ החשמונאים)

בית קנול