בית קוזניצקי (בית דגן) מאת דני רכט

גנזך מנהל ההנדסה הינו מקור מידע חשוב. נעזרים בו מתכננים, יזמים, משפצים וגם אנו חוקרי תולדות תל-אביב. הגנזך מכיל מידע רב אודות בתי העיר, אולם אנו חייבים לנקוט משנה זהירות גם בכל מה שלא נמצא בו. עד לעידן הדיגיטלי, בטרם נסרקו המסמכים והועלו לאינטרנט, נאלץ הקהל המתעניין להגיע למרתף בית מנהל ההנדסה בשדרות בן-גוריון ולנבור בתיקים. לעיתים קרובות נגנבו מהתיקים מסמכים. אם לצרכי אספנות ואם כדי להעלים ראיות שלא תאמו את האינטרסים של יזם זה או אחר.

חקרתי בעבר את תולדות הבית ברחוב מזא"ה 6. מתיק הבניין ניתן היה להבין שראשיתו שנת 1928 ובעליו הראשון הוא נתן דגן. אלא שבהמשך התגלגלה לידי תמונה שצולמה בשנת 1922 על ידי צלם לא ידוע. ברקע הפועלים הבונים בית חדש ברחוב אלנבי, נראים שני בתים לקראת סיום הבנייה. ברקע במרכז זיהיתי את בית ברסקי (לימים בית החולים עין גדי). לשמאלו נראים אחורי הבית שברחוב מזא"ה 6. הבית שאמור להיבנות שש שנים אחר כך (1928). את התשובה לכך מצאתי דווקא בתיק הבניין של בית שטיימן (רחוב מזא"ה 4) הסמוך. לפי תזכיר פנימי של העיריה מ-1928, קבל מר שטיימן על כך שהעיריה לא מאשרת לו לפתוח חנויות בחזית ביתו. זאת כאשר כבר פועלות חנויות בבתים הצמודים אליו: בית שמואל דוד (רחוב מזא"ה 2) ובית קוזניצקי (רחוב מזא"ה 6).

בהמשך למזכר הפנימי, אישרה העיריה את החנויות בחזית בית שטיימן. השם קוזניצקי, אותו לא הכרתי קודם, היה המפתח להמשך. אז התברר שאת את הבית שברחוב מזא"ה 6 בנה הרב בנימין קוזניצקי עוד בשנת 1922 ברחוב גרוזנברג אז, שנתיים לפני שהוחלף שם הרחוב. במרתף הבית פעל מפעל משפחתי לייצור נקניקים ובשר מעושן. בחזית הבית נפתחה חנות שמכרה את תוצרת המפעל. בשתי הדירות שמאחורי החנות התגוררו בני המשפחה. קוזניצקי (1870-1934) יליד פולין קבור בבית העלמין נחלת יצחק. בשנת 1928 נמכר הבית לאדון נתן דגן. בשנת 1933 הורחב המבנה על ידי הגב' שיינה, אלמנת נתן דגן ולבית נוספה קומה שניה. העיריה התנתה את אישור תוספת הבנייה בשינוי גג הרעפים לגג שטוח ובהסוואת הבית האקלקטי אז בחזית בסגנון הבינלאומי.

בית הרב בנימין קוזניצקי ברחוב מאז"ה 6. צילום של יוחנן זובלזון, 1925.

בנאים ברחוב אלנבי, 1922. ברקע נראים האגפים האחוריים של בית הרב קוזניצקי ושל בית ברסקי (לימים בית החולים עין גדי).

המומחה הידוע יוסף פלי יספק לך נעלים אורטופדיים המסלקות ממך כל כאב וסבל. פרסומת מהשנים 1937-1939. תודה לעידו ששון.

..

ערכים בסביבה

.

בית שמואל דוד

בית ברכוז / בית פינקלשטיין

בית החולים הדסה / רובע לב העיר

מרפאת מנדלברג