כיכר מלכי ישראל (כיכר רבין) מאת מערכת האנציקלופדיה העירונית

כיכר מלכי ישראל שנקראית כיום כיכר רבין היא הכיכר העירונית המרכזית של העיר תל-אביב. הכיכר שצורתה מלבן נתחמת על ידי רחוב אבן גבירול ממזרח, מלכי ישראל מדרום (המשך פרישמן) ובמערב (המשך שדרות ח"ן ובית העירייה מצפון. בכיכר מתקיימים ירידים, עצרות, הופעות ואירועים עירוניים ולאומים, כדוגמת אירועי יום העצמאות, שבוע הספר, הקפות שמחת תורה, ירידי ארבעת המינים ועוד הכיכר רוצפה בשנת 1964 כחלק מתכנון בניין העירייה והרחבה שלפניו על ידי האדריכל מנחם כהן. לפני כן, שימש שטח הכיכר לחנייה ולהדלקת מדורות ל"ג בעומר.

השם נזכר לראשונה בעיתונות התקופה של שנת 1934 (דואר היום, 4.9.1934) והיא מופיעה בתוכנית המתאר של פטריק גדס אשר ייעד את השטח לשמש כרחבה ציבורית גדולה להתכנסויות. כבר במפת העיר שצורפה לספר תל אביב (מאת אלתר דרויאנוב, 1934), מוזכר שם הכיכר כ'רחבת מלכי ישראל'. המושג 'כיכר העירייה' באותה המפה התייחס למרכז האזרחי במקומו הוקמו בהמשך כיכר התזמורת, היכל התרבות ותיאטרון הבימה.

חלקה הדרומי של כיכר מלכי ישראל היתה חלק מפרדס פורטליס שעבר לבעלות העיריה ובחלקו הצפוני, גן הדסה, תוכנן להיבנות בית החולים העירוני החדש. עם השלמת בניין העירייה, פרסמה העירייה מכרז להסדרת הכיכר "שתיועד להתכנסויות עממיות חגיגיות ויהיו בה בריכות נוי שיחים ומשטחים בקנה מידה נרחב" (על המשמר, 14.10.1965). בתכנית המקורית נכלל גם שטח חנייה מתחת לכיכר.

כיכר זו ידעה אירועים מכוננים בהיסטוריה של מדינת ישראל כולה (עצרת השלום בה נרצח רבין, הניצחון מכבי תל אביב את צסק"א מוסקווה בשנת 1977, והפגנות פוליטיות רבות). בשנת 1995, בעקבות רצח ראש הממשלה יצחק רבין (1922-1995) בסיום עצרת שלום המונית שנערכה בכיכר, שונה שם הכיכר לכיכר רבין.

כיכר מלכי ישראל. צילומים מהשנים 1958-1964.

חלקה הדרומי של כיכר מלכי ישראל (לימים כיכר רבין) כמגרש חניה. והבניין התוחם את הכיכר מדרום. צילום של דוד אולמר משנות השישים, באדיבות יעל אולמר.

כיכר מלכי ישראל, לימים כיכר רבין. מבט מבית העיריה דרומה על גבי גלויה מתחילת שנות השבעים. בצד שמאל נראה בית המפלגה הליברלית ואחריו, בית קולנוע גת.

הדמיה של בית העיריה ומגדל גן העיר על גבי תצלום אוויר משנת 1956. בחלקה הצפוני של הרחבה הגדולה (כיכר מלכי ישראל. לימים כיכר רבין) עוד אפשר לראות מעט שרידים מפרדס פורטליס שנרכש על ידי העיריה עשרות שנים קודם. עריכה: פבל בלסקי (Goole Earth).

מבט אל אנדרטת השואה והגבורה מזווית לא מוכרת לרובנו - בית המפלגה הליברלית (רחוב אבן גבירול 68). מכאן נראה היטב הרעיון הפיסולי בו שני משולשים משולבים יחד לכדי מגן דוד אחד.

אנדרטת השואה והגבורה. יצירתו של הפסל יגאל תומרקין, הוצבה בכיכר מלכי ישראל (לימים כיכר רבין) באמצע שנות השבעים. בשנות החמישים תוכננה להיבנות במיקום זה האנדרטה המרכזית לזכרם של בני תל-אביב שנפלו במערכות ישראל, אך זאת לא הוקמה מעולם.

.

ערכים בסביבה

.

מועדון הטניס קריית מאיר / בית נווה-דר

כיכר מסריק

שכונת רחל

קריית מאיר