בית אלבז (דירת סטמפלר)  מאת דני רכט


בפינת רחובות מלצ'ט 1 ונחמני 21 בשכונת לב תל אביב, וחזיתו פונה לכיכר המלך אלברט ניצב בית אלבז עוד משנות העשרים של המאה הקודמת. אדון לקס ואדון פוגליכט רכשו את המגרש בשותפות באמצע שנות העשרים, ומכרו אותו תקופה קצרה אחר כך לגברת ג'מילה אלבז. בקצה המגרש הפונה אל הרחבה (הכיכר נסללה מאוחר יותר) הוקם בניין ובו חנות בקומת קרקע ומעליה שתי קומות מגורים. החנות והדירות יועדו להשכרה ובשנים הראשונות התנהל בקומת הקרקע בית המרקחת של הרוקח דוד קרייזלר שאף גר באחת הדירות שבבניין עם רעייתו רחל.   

הבעלים השני של הבית היו ד"ר יוסף דודזון (1880-1947), רעייתו שרה ובנם ד"ר אלכסנדר דודזון שעלו ארצה מפולין בשנת 1933. ד"ר יוסף דודזון היה חבר הפרלמנט הפולני ולאחר עלייתו לארץ כיהן כנשיא התאחדות עולי פולין. הם רכשו את הנכס מהגב' ג'מילה אלבז. הבית שבנתה הגב' אלבז עמד בפינת המגרש והותיר שטח גדול לא מנוצל. בעזרת משרד המהנדסים  רפפורט גליברמן ופרנקל הוסיף ד"ר דודזון אגף צמוד לבניין הקיים. האגף החדש נבנה בסגנון דומה לבית שבנתה הגברת ג'מילה, ופונה לרחוב מלצ'ט. אגף זה נועד למגורים ומרפאות לשני הרופאים במשפחה. 

באמצע שנות הארבעים מכרה משפחת דודזון את הנכס לשותפים אהרון עזרא שמש ואהרון ניסים מצרי בעלי העסק ליבוא טקסטיל 'מצרי את שמש'. השותפים התגוררו אז ברחוב שיינקין. בעלי הנכס החדשים, הוסיפו עוד אגף למבנה הקיים, גם הוא פונה לרחוב מלצ'ט וגם הוא נבנה על ידי משרד המהנדסים רפפורט גליברמן ופרנקל. אולם הוא נבנה בסגנון שונה לגמרי, זהו מבנה על עמודים ובו קומת קרקע  בנסיגה מהחזית ומעליה שלוש קומות מגורים. אגף זה מוספר כמבנה נפרד - מלצ'ט 1א'.      

המהנדס גרשון סטמפלר (1906-1972) שבנה לא מעט בתל-אביב משנות השלושים והלאה התגורר בשורה של דירות. בין השאר התגורר  בדירה בבית אלבז. סטמפלר יליד העיירה בוצ'ץ שבמזרח גליציה (ליד העיר לבוב, כיום אוקראינה) עלה לארץ בשנת 1925. יחד עם אמו מוסיה, אחיו הגדול לייב והאחות הצעירה טובה, גרה המשפחה בשכירות ברחוב אחד העם. גרשון סטמפלר עבד אז כבנאי. לאחר מספר שנות עבודה בתחום, הוא טס לצרפת שם למד הנדסת בניין. ב-1932, עם השלמת לימודיו וקבלת הדיפלומה, הוא חזר לארץ והחל לתכנן בתים בעיר, בינהם סדרת בתים שתכנן עבור הקבלן אפרים סגל. בהמשך הפך בעצמו ליזם ולקבלן ובנה מבנים שאת דירותיהם הציע למכירה. סטמפלר עסק רק בבנייה פרטית והיה פעיל בארגון הקבלנים והבונים. סטמפלר חבר הבונים החופשים נפטר בספטמבר 1972 והובא למנוחות בבית הקברות בחולון.


בין עבודותיו בעיר (רשימה חלקית): 

בית ברסוקר ברחוב שינקין 5 

בית סגל ברחוב  מלצ'ט 13

בית סגל ברחוב כורש 16

בית סגל ברחוב גוטליב 5

בית סגל ברחוב שמשון 9

בית ציטר ברחוב מנדלסון 6

בית בפינת רחובות לסקוב 2 וקרליבך 20

בית מטלון ברחוב סוקולוב 67

בית חבצלת יודפת ברחוב גוש חלב 13 פינת רחוב יודפת 4

בית משותף קהק"ל 4 בע"מ בשדרות בן גוריון 4

בית דרזנין ברחוב ריינס 39

בית דובינסקי ברחוב רופין 44. ושדרות בן גוריון 14

בית סטמפלר (המרכז החופשי) ברחוב אבן גבירול 61 פינת מאנה 13

מבט מבית הפגודה אל כיכר המלך אלברט. בית אלבז נראה בצד שמאל. צילום: פריץ כהן, 1972.

המהנדס גרשון סטמפלר (1906-1972).

.

.

ערכים בסביבה

.

לב תל אביב

בית הפגודה (בית מוריס בלוך)

כיכר המלך אלברט

בית שמשי (המטבח ההונגרי)