בית ברכוז / בית פינקלשטיין מאת דני רכט

בראשית שנות העשרים ניצב בפינת המשך רחוב גרוזנברג (רחוב מזא"ה משנת 1924) ורחוב אלנבי 77 ביתו של שמואל חיים ברכוז. הבית נבנה על ידי חברת קדם של האדריכל אלכסנדר לוי. בשנת 1924 בנו האדון ברכוז ורבקה רחל רעייתו בית חדש ברחוב בן יהודה והבית שבפינת אלנבי עבר לבעלותם של שרה גיטל ויחיאל צבי פינקלשטיין. בני הזוג שכרו את שירותי האדריכל יצחק קיפניס (1893-1969) שתכנן בית בן שלוש קומות בסגנון האקלקטי, אולם בינתיים בנה עבורם בית בן קומה אחת מעליו נוסף בהמשך גג רעפים (בשונה מבית ברכוז). בשנות העשרים תכנן קיפניס בעיר עוד מספר מבנים. בינהם בית משה סולומון (רמב"ם 9), בית האחים דיוויס (נחלת בנימין 9) ואת בית דוד מוזס (שד"ר 13) אחד מהבתים הכי יפים בשדרה העברית הראשונה.

נכון ל-1926 נכללו בבית פינקלשטיין פאטיו קטן וגרם מדרגות אחד בחלקו האחורי של המבנה שהוביל לקומת הגג. בבית שולבו בו מסחר לצד מגורים. בשנת 1933 שינה שוב הבית את פניו ועוצב בסגנון הבינלאומי. זאת בניצוחו של האדריכל קרל רובין (1899-1955), מהבולטים באדריכלים המודרניסטים בארץ-ישראל של ימי המנדט. מעל קומת הקרקע שהפכה לקומה מסחרית, נוספו קומה ראשונה ושניה למגורים, כמו גם שני חדרי מדרגות. אחד שירת את הדירות הפונות לרחוב מזא"ה. השני את הדירות הפינתיות ואת הדירות הפונות לרחוב אלנבי. בשנת 1949 נוספו לבית קומה שלישית וחדר כביסה על הגג בתכנון האדריכל יצחק שוורץ (שן-צור). בתחילת שנות החמישים הותקנה בבניין מעלית.

בית מרקחת מרפא. החנות הפינתית בבית פינקלשטיין. צילום (1947) של פאול גולדמן.

שברולט אימפלה בכניסה לקולנוע אופיר, 1959. ברקע בצד ימין נראה בית פינקלשטיין. צילום: רודי ויסנשטיין.

ביתו של שמואל חיים ברכוז בצילום מראשית שנות העשרים.

שנות הארבעים. צילום של אפרים ארדה. הפגנה למען פתיחת שערי הארץ לשארית הפליטה. במרכז נראים בית שמואל דוד "האקלקטי" ובית פינקלשטיין "הבינלאומי".

פאטיו וגרם מדרגות מעוגל. תכנית מאושרת (1926) שלא בוצעה לקומה שניה ושלישית בבית פינקלשטיין.

בית פינקלשטיין בצילומי צוות מנהל ההנדסה.

..

ערכים בסביבה

.

מרפאת מנדלברג

בית שמואל דוד

בית שטיימן (מסעדת ישורון)

בית החולים הדסה / רובע לב העיר