מלון חיים מאת דני רכט

ב-1942, תשע שנים אחרי רכישת הקרקע ותחילת בניינם של בתי שכונת יעקב על הגדה המזרחית של רחוב שלמה המלך, יזם רפאל חביב את בניית של צמד בתים, תאומים סיאמים, ברחוב שלמה המלך 31-33 בסטנדרטים שלא נראו עד אז בעיר. השימוש בחומרי בנייה איכותיים, הכניסה המונומנטלית, המזרקה וברכת הדגים, פירי האשפה וחדר המרכזיה נבנו בניצוחו של אדריכל איטלקי שעבד לצד אדריכל מקומי (הארי לוריה). אלא שהימים היו ימי המלחמה העולמית. הדירות בבניין נותרו ריקות, והשלטון הבריטי השתמש בבניין לצרכיו.

לאחר קום המדינה הוסב הבניין הכפול ושימש כמלון, אך תקופת הזוהר שלו היתה במהלך שנות השישים, עת הושכר ע"י משרד הבטחון לשמש כבית חייל, בו התגוררו בין השאר חיילי הלהקות הצבאיות. השכנים הותיקים בסביבה מספרים על ההווי המיוחד שנרקם כאן ועל אוטובוסי הלהקות הצבאיות שהיו חונים בקדמת המבנה. הלהקות הצבאיות היו הבון טון של החברה הישראלית באותן השנים. רפי חביב הנכד מעיד כי: "להקת הנח"ל ולהקת פיקוד צפון התגוררו שם לתקופה הכי ארוכה, אבל גם להקת פיקוד דרום ולהקת חיל הים. היו שם ששי קשת, מירי אלוני, דודו טופז, ירדנה ארזי ועוד רבים וטובים. אני זוכר שדודו דותן ז"ל לימד אותי לנגן דו רה מי בסלון שלנו".

בסיומו של העשור הסתיים חוזה השכירות והמקום חזר לשמש כבית דירות להשכרה. אחת הדירות שימשה כל אותן השנים את משפחת חביב, אך עם מותו של הסב רפאל, פרץ סכסוך בין היורשים ואחד מהם, יעקב חביב, השתלט על המקום. רפי חביב הנכד מספר כי: "הוא לא הצליח לעמוד בתשלומי הארנונה, אז הוא החל להשכיר חדרים לכל מיני תפרנים, ובעצם הכריז על המקום כמעין בית לנזקקים. במקום היו בית תפילה, חדר תרבות, מקווה וחצר. במשך השנים הוא ניסה לקבל קצבאות מכל מיני אנשי עסקים ומהממשלה, והמנטרה שלו הייתה להילחם ברשויות, באיזשהו שלב הוא אף סגר את הדלתות בבלוקים ואטם את הבניין, בדרך זו הוא העביר מסר לעירייה שאין על מה לשלם ארנונה".

בין דרי המקום שנודע אז בשם "המלון של יעקב" היו חברי להקת החברים של נטאשה בשנים שלפני הפריצה לתודעת הקהל וההצלחה. המוסיקאי ארקדי דוכין סיפר בכתבה בעיתון כי: "היו מבחני קבלה, והייתי צריך להוכיח כמה אני חסר כול... השחקן שרגא הרפז גר אתנו תקופה, ובכלל התגוררו שם יוצרים נוספים כמו רוני סומק ואיה קניוק".

בשנת 2006, אחרי מותו של יעקב חביב, התאחדו היורשים והם פועלים מאז לשיפוץ המבנה המרשים ולסגירת מעגל תוך החזרת הבניין והדירות למצבם בשנות הארבעים. בתקופה בה מתהדר כל פרוייקט בניה בתל אביב במילה "יוקרה" יש ערך מוסף לפרוייקט שיפוץ בית מלון חיים אשר דירותיו נבנו מלכתחילה כדירות יוקרה אמיתיות.

מלון חיים בצילום (1946) של זולטן קלוגר.

שלמה המלך 31-33. מראה כללי של הבית הכפול. 2009.

הכניסה למבואת הבית.

המזרקה הנטושה וברכת הדגים. מראה מקרוב.

מבט מבמת הכניסה המוגבהת אל הרחוב. צילומים: רחל רמרז, 2009.

יעקב חביב ומשפחתו ע"ג עטיפת החברים של נטאשה 1988.

.

ערכים בסביבה

.

בית מורדכוביץ' (בית ספר שלמה המלך)

שכונת יעקב

בית קיראט ברחוב יעל

בית יהלום / בית תבורי