בית ויצ"ו בגבול מנשייה מאת דני רכט


התאחדות נשים ציוניות (ויצ"ו) פועלת בארץ ברציפות משנת 1920. דרומה לרחוב אלנבי לאורך חוף הים נבנו בימי המנדט השכונות העבריות מאה שערים, גאולה ואופק הים (שכונת בנק אפ"ק). גוש עברי זה היה סמוך לשכונת קרטון שנכללה בשטח יפו והיתה מאוכלסת בעיקר ביוצאי תימן. קו הגבול המוניציפלי עבר מעט דרומה מרחוב דניאל. לצידו עמד בניין בודד ובו טיפת חלב ומעון לתינוקות שהוקם ב-1933 על ידי ויצ"ו (התאחדות נשים ציוניות) במטרה לשרת את אוכלוסיית האמהות והעוללים שהתגוררה בשכונות התימנים (ולא רק) שמשני צידי הגבול העירוני.


בית ויצ"ו הותקף עם פרוץ מאורעות הדמים בשנת 1936 ונעזב. את בית ויצ"ו בגבול מנשייה הקדימה טיפת חלב שהפעילה ויצ"ו בסמוך ברחוב נחמיה עוד בשנות העשרים. ויצ"ו הפעילה באותה התקופה גם את מעון התינוקות ברחוב בוגרשוב, את בית זילנדיה החדשה ברחוב הכרמל (לימים רחוב המלך ג'ורג') ואת בית הספר לחקלאות ומשק בית בשטחו נבנה בהמשך שוק העליה.


בהמשך לדו"ח ועדת פיל יזמו הבריטים את הקמת ועדת וודהד שהציעה להרוס שורת בתים לאורך רחוב דניאל ובהם גם את בית ויצ"ו בגבול מנשייה ולסלול לאורך תוואי ההפרדה כביש רחב (ברוחב של 30-40 מטר) שישמש פטרולים בריטים ויהיה גדור בשני צידיו, בתוספת שערים שינעלו בתקופות של מתיחות בטחונית. ההתנגדות לתכנית בתוספת אמדן של 115,000 לא"י עלויות לתוואי המוצע הביאו לגניזת התכנית.


האדריכלית ד"ר סיגל דוידי מוסיפה: את בניין 'המוסד לאם ולילד' בכרם התימנים (״התחנה התימנית״) תכננה אדריכלית לוטה כהן בשנת 1933 לאחר שכהן ואדריכל קרל רובין הוזמנו על ידי ויצ"ו להגיש תכניות למבנה, ותכניתה נבחרה. זהו עוד שיתוף פעולה בין אשה אדריכלית לבין ארגון נשים בתקופת המנדט.

מעון התינוקות של ויצ"ו בשכונת התימנים. צילום של וולטר כריסטלר. תודה לשמוליק תגר.

תחילת 1948. בשטח ההפקר בין בתי אופק הים (שכונת בנק אפ"ק) ובין מנשייה ניצב נטוש בית ויצ"ו בגבול מנשייה.

טיפת חלב ויצ"ו לטיפול בתינוקות ברחוב נחמיה. שנות העשרים.

בית ויצ"ו ע"ג קטע מפה מנדטורית, 1936.

.

ערכים בסביבה

.

שכונת בנק אפ"ק (אופק הים)

חורשת הגיבורים

גן הכובשים

מסגד חסן בק