בית תיאטרון הבימה מאת מערכת האנציקלופדיה העירונית

מגרש לבית התיאטרון הוקצא בשטח הכיכר האזרחית לצד המקום בו תוכנן להיבנות בית העיריה החדש (המגרש בו נבנה לימים היכל התרבות). שחקני ומנהלי התיאטרון הזדעזעו מהמחשבה שהתיאטרון יפעל בקצה העיר, במקום שהדרך אליו עדיין לא נסללה. שאיפתם היתה שהבימה תפעל בסמוך לאולם מוגרבי, ביתו הזמני אז של תיאטרון הבימה ומרכז חיי התרבות של העיר בשנות השלושים והארבעים.

בלחצם של אנשי התיאטרון, החלה העיריה במו"מ עם האדון זסלבסקי לרכישת קולנוע מגדלור שבבעלותו, תוך כוונה להסב את הקולנוע לאולם הבית של התיאטרון. זסלבסקי האמיד לא שש לוותר על הבייבי שלו ודרש תמורת בית הקולנוע מחיר מופקע. העסקה נכשלה, ואבן פינה לבית התיאטרון בכיכר האזרחית הונחה בתאריך 20 ביוני 1935.

תכנון בית התיאטרון החדש הופקד בידי האדריכל פרופ' אוסקר קאופמן (1873-1956). הבנייה התנהלה בעצלתיים, גם עקב מלחמת העולם השניה. עד שהושלם המבנה, כבר הקיפה אותו העיר מדרום, מערב וצפון.

כאן נבנה תיאטרון! השנה 1933 והאדריכל אוסקר קאופמן (1873-1956) נפגש עם מרגוט קלאוזנר (1905-1975) המנהלת האדמיניסטרטיבית של תיאטרון הבימה, ועם חנה רובינה (1888-1980) "הגברת הראשונה של התיאטרון העברי", משוחחים במגרש הריק בו יבנה לימים בית התיאטרון הלאומי. הצילום (מתןך יומן הבימה מאת מרגוט קלאוזנר) הוא לכיוון צפון. בצד ימין נראית שורת עצי הברוש שתחמה את פרדס ליטוינסקי. תודה לעידו ששון.

בית תיאטרון הבימה במהלך הבניה.

בית תיאטרון הבימה בשנות השישים. צילום של האדריכל אלי מאיוס.

.

ערכים בסביבה

.

כיכר הבימה

גן יעקב

רוממה

שכונת בוגרי הגימנסיה