בית הדר דפנה מאת מערכת האנציקלופדיה העירונית

מבנן עירוני שנבנה בסגנון ברוטליסטי שנבנה בשטח החקלאי של שרונה לשעבר מזרחית למחנה קריית מאיר. מדובר בארבעה מבנים מעל קומת מסד החולשים על פני שלושת הרחובות הנרייטה סולד ממזרח (רחוב הדר לשעבר), שאול המלך מדרום ומרחוב דפנה מצפון. מכאן גם השם שנבחר לפרוייקט. המתחם הנו אחד ממגדלי המשרדים הראשונים בתל אביב ובתקופתו, היה גם הגדול בארץ עם 1,500 משרדים בשטח של כ-30 אלף מ"ר.

במתחם מגרשי שדרות שאול המלך מס' 39-41, תכננו האדריכלים דב כרמי (1905-1962), רם כרמי (1931-2013), צבי מלצר (נפטר ב-2015) ובשיתוף עם אדריכל מריאן גרינהאוז (1923-2015) את המבנה בן ארבעת מגדלי המשרדים הצמודים, אשר נבנה בין השנים 1962-1965 ע"י היזמים אריה פילץ (1908-1992) ומשולם לוינשטין. משרדי המגדלים נחלקים בין בעלויות שונות (ממשלתיות, ציבוריות וכן בין עסקים רבים).

במבנה גדול המימדים הוצגו חידושים טכנולוגיים רבים לתקופתם: מדרגות נעות בקומת הלובי בת שתי הקומות המוגבהת מגובה הרחוב, שתי מעליות לחניית רכבים על הגג. חזיתות המגדלים הן שילוב המורכב מעמודים קונסטרוקטיביים אנכיים חלקם מובלטים וחלקם שקועים, כשפסי החלונות יוצרים קווים אופקיים. על פי הספר 'אפוריה: ארכיטקטורה של עצמאות' (מאת ירמי הופמן, הדס נבו-גולדברשט. הוצאת הטכניון, 2017), "תוכנן כמבנה אטום בשל שימושו המקורי בתור המטה הראשי של המוסד למבצעים מיוחדים" שאיכלס את המבנה הגבוה במשך שנים רבות.

בין שוכני המגדלים, ניתן לציין בקצרה את סניף דואר שנתן מענה לתושבים והעובדים בסביבה, אגף של בית החולים איכילוב, חברת עמידר, איחוד הקבוצות והקיבוצים, משרדי קואופרטיב דן, לשכת עורכי הדין, חברות פיננסיות מדרום אפריקה ועוד. במרתפי הבניינים הופעלה מרכזיית הטלפונים דפנה שנתנה מענה לעשרים אלף מנויים. היתה זאת המרכזיה הראשונה של דואר ישראל שהותקנה בשטח שנרכש מקבלן פרטי ולא בבניין ייעודי של הדואר. מנהרה תת-קרקעית להולכי רגל מתוכננת לחבר את מבנן הדר דפנה ואת המרכז הרפואי הסמוך לו עם תחנת הרכבת הקלה שאול המלך.

אתר הבנייה של בית הדר דפנה. צילום: בוריס כרמי, 1966. ברקע נראים שיכון עובדי הקרן הקיימת, בית המכון לפריון העבודה (בבנייה) ובית הספר בר-כוכבא.

צילום מאתר הבנייה של בית הדר דפנה (צילום: זאב הרמן, 1964. באדיבות ארכיון סולל בונה) לכיוון מערב. בצד ימין נראה בית הבונים החופשים (נהרס). בצד שמאל, אתר הבנייה של בתי המשפט ברחוב ויצמן.

אתר הבנייה במבט למזרח. צילום: אסף קוטין, 1964. שיכון עובדי הקרן הקיימת נראה בצד ימין.

בית הדר דפנה לקראת השלמתו. צילום משנות השישים.

עורף המבנן במבט מרחוב דפנה. צילום: GSV 2011.

..

ערכים בסביבה

.

בית חולים איכילוב

המכון לפריון העבודה

שיכון עובדי הקרן הקיימת