הבתים המשותפים של ביזר מאת דני רכט

את שני המגרשים הצמודים עליהם בנויים כיום הבתים ברחוב נחמני 52 וברחוב טיומקין 17 רכש הקבלן התל-אביבי אברהם ביזר מבעל הקרקע יצחק גבריאלוביץ' (1891-1953). המגרש המשותף כולל למעשה שלושה ממגרשי פרדס גברילוביץ': מגרש מס' 10 (נחמני 52 כיום) בשטח של 538 מ"ר, מגרש מס' 4 (טיומקין 17 כיום) בשטח של 629 מ"ר וחלק ממגרש מס' 3 בשטח של 40 מ"ר (כיום חלק משטח רחבת החנייה ברחוב טיומקין).

ביזר תכנן לבנות במגרש המאורך בלוק דירות טורי בעל 3-4 כניסות כדוגמת הבלוקים במעונות עובדים א' ב' ג' ברחוב מזא"ה הסמוך (גם הם נבנו בשטח פרדס גברילוביץ') אלא שהתנגדות השכנים, בעיקר דיירי בית השוטרים ברחוב נחמני, מנעה את מימוש התכנית. במקומה ניגש הקבלן ביזר לבנות שני בתים נפרדים. וזאת שנה אחרי שהשלים את בניית בית ביזר ברחוב בלפור. על שני הבתים חתום האדריכל אלישע שמשוני שבנה באותן השנים בסביבה גם את בתי גברילוביץ' בפינת נחמני (בשותפות עם יוסף כשדן) ואת טחנת הקמח שכטר, בניינים שעדיין ניצבים זה לצד זה בדרך בגין.

את שיווק הדירות מסר הקבלן למשרד השקעות ובטחון אשר פעל בקומה הראשונה של בית פסאז' פנסק ברחוב הרצל 16. מהסכמי הרכישה אפשר ללמוד את התנאים בהם מכר ביזר את הדירות העממיות במקום. עבור דירה בת שני חדרים עם "מים חמים וכל הנוחויות המודרניות" נדרש הקונה לשלם 75 לא"י במזומן כשאת היתרה שילם במשך עשר שנים בתשלומים חודשים שהיו בסדר גודל של דמי שכירות חודשית לדירה חדשה בגודל דומה. כל התהליך נעשה בליווי בנקאי כאשר הבנק מספק לקונים ערבות מלאה על הכספים ששולמו.

לבית ברחוב נחמני 52 שני חדרי מדרגות ושטחו כפול מהבית ברחוב טיומקין 17. עם איכלוס הבתים בחרו רוכשי הדירות להתאגד בשתי אגודות שיתופיות נפרדות. הדיירים בשתי הכניסות בבית שברחוב נחמני 52 נרשמו כבית יחד אגודה שיתופית לשיכון. ודיירי הבית השני נרשמו כבית רחבת טיומקין אגודה שיתופית לשיכון.

חזית בית יחד ברחוב נחמני 52. חלק מפרוייקט הבתים המשותפים של ביזר. צילום של יצחק קלטר, 1937.

חזית בית רחבת טיומקין ברחוב טיומקין 17. חלק מפרוייקט הבתים המשותפים של ביזר. צילום: GSV 2011.

דו"ח רחבת טיומקין אגודה שיתופית לשיכון בתל-אביב, מאת רו"ח יונה גליק, 1940.

תכנית פרוייקט הבתים המשותפים של ביזר. מתוך גנזך מנהל ההנדסה.

.

ערכים בסביבה

.

פרדס גברילוביץ'

בית השוטרים ברחוב נחמני (דירת רוזנפלד)

בתי יגא

הבתים התאומים של משפחת קרסו