בית אלטשול / בית ברמן (תחנת השרון המאוחד) מאת דני רכט

בחודש יולי 1919 התפרסמה בעיתון הפועל הצעיר הודעה: "מרדכי ושיינע אלטשול מודיעים לאמם, לאחיהם ולקרוביהם באזמיר ובפטריקוב פלך מינסק שהם והילדות אלישבע וציפורה בריאים ונמצאים ביפו. דורשים בשלומם ומבקשים לכתוב להם מכתבים". הימים הם ימי הממשל הצבאי הבריטי שלאחר תום מלחמת העולם הראשונה. חמישה חודשים אחר כך, ב-19 בדצמבר 1919, תעגון ביפו האונייה רוסלאן ותסמן רשמית את תחילתה של העליה השלישית. בני הזוג אלטשול לא המתינו לארוע המכונן. הם עזבו את משפחתם ברוסיה הלבנה והגיעו ליפו עם שתי בנותיהם (בנות שבע ושמונה).

בתחילת העשור השני למאה העשרים, היה רחוב העליה של ימינו שביל חקלאי שהפריד בין שני פרדסים שהוזנחו במהלך המלחמה ונמכרו בתחילת אותו העשור. על הפרדס ממערב לדרך הוקמה שכונת מרכז מסחרי ב'. ועל אדמת הפרדס ממול בנה המהנדס יוסף ברלין באופן מאורגן את 22 בתיה הראשונים של שכונת צ'לנוב. הבתים הזהים בגודלם (70 מ"ר) נבנו בשני צידי דרך עפר שנמשכה מרחוב העליה לכיוון מזרח. בחושיו העסקיים הבין מרדכי אלטשול כי לרחוב העליה צפוי עתיד מסחרי. הוא רכש את מגרש 33 בשכונה (העליה 7 פינת י.ל. פרץ 2) עליו נבנה ביתו. חדר אחד בבית הקטן הפך לחנות המכולת אלטשול. שאר הבית שימש למגורי המשפחה.

בחודש פברואר 1930 פנה מרדכי אלטשול (1885-1950) לעיריה בבקשה להגדיל את ביתו הקטן ולהוסיף חנויות בקומת הקרקע. במכתבו התרעם אלטשול על כך שבבתי שכונת מרכז מסחרי ב' ברחוב העליה (צידו השני של הרחוב) מתירה העיריה אחוזי בנייה גבוהים יותר, כמו גם קיר משותף עם הבית השכן (למיצוי גדול יותר של שטח המגרש). העיריה התנתה את הבנייה בהרחבת המדרכה, מה שהיה מאלץ את אלטשול להרוס את הבית הקיים ולייקר את תהליך הבנייה. זמן מה אחר כך מכר אלטשול את הבית לאדון חיים ברמן והעביר את חנות המכולת שלו לכתובת חדשה - בית אגודת הלוואה וחסכון ברחוב הרצל. אלטשול היה חבר ועד ההנהלה של האגודה. אלטשול ורעייתו שיינע (1886-1951) קבורים בבית הקברות נחלת יצחק.

בתאריך 28.5.1933 התקבלה במחלקה הטכנית בעירייה בקשת לבניית בית חדש בן שלוש קומות במקום בית אלטשול. את הבקשה הגיש אדריכל אליעזר ירמיצקי בשמו של האדון ברמן, בעל הבית. הבקשה אושרה ובניית הבית החלה. את החנויות בחזית השכיר האדון ברמן לקואופרטיב השרון המאוחד.

קו האוטובוס של השרון המאוחד חיבר את מושבות השרון אל תל-אביב. ב-1 ביולי 1932 הוא הוקם לאחר משא ומתן ממושך. קואופרטיב התחבורה החדש שכר חנויות בבית חיים ברמן, אך עקב התמשכות הבנייה המשיך הקואופרטיב המאוחד להשתמש בבתי שתי הקבוצות הנהגים שהרכיבו אותו לפני האיחוד: קואופרטיב השרון פעל ברחוב השרון ליד הבית הכחול (לימים רחוב לבונטין). וקבוצת הנהגים הרצליה - רעננה שפעלו מבית קרויטר ברחוב זבולון. רק 14 חודשים אחר כך, בחודש אוקטובר 1933, עברו משרד ותחנת קואופרטיב השרון המאוחד למעונם החדש - בית חיים ברמן ברחוב העליה 7 פינת רחוב פרץ. ארבע שנים אחר כך, בחודש אוקטובר 1937, הפך השרון המאוחד לחלק מקואופרטיב אגד.

בית חיים ברמן ברחוב העליה. צילום: GSV 2015.

בית אלטשול בגבול שכונת צ'לנוב, מסומן ע"ג תצלום אוויר משנת 1924.

קו האוטובוס של השרון המאוחד חיבר את מושבות השרון אל תל-אביב.

.

ערכים בסביבה

.

שכונת צ'לנוב

שכונת צ'לנוב ב'

מלון מסחרי

משטרת נווה שאנן