מתחם קופת החולים זמנהוף מאת דני רכט

במתחם סמוך לשכונת השכנים ב' אשר שטחו הוא 1.8 דונם פעלה במשך יותר משבעים שנה (החל מאמצע שנות השלושים) מרפאת זמנהוף של קופת החולים הכללית של הסתדרות העובדים. על קרקע בבעלות הסתדרותית נבנו ראשית שני אגפים. ומאוחר יותר נהרסה הגינה ולבניין נוסף האגף הדרום מזרחי, הפונה למפגש רחובות השופטים וגדעון. תכנון המבנה ע"י האדריכלים יוחנן רטנר ויוסף נויפלד.

המתחם נמכר ב-2005 ומבנה המרפאות נהרס בחודש יוני 2012. לפי התכנית, שומר אגף אחד מאגפי הבניין, ואילו שני אגפיו האחרים נהרסו ונבנו מחדש על פי תכנית הבניין המקורית של האדריכל יוחנן רטנר. 51 דירות נבנו במקום שני האגפים שנהרסו. לפי ההצעה שהוגשה על ידי משרד בר אוריין אדריכלים, נכללו בפרוייקט החדש שתי קומות מרתף, 4 קומות "רגילות" ובתוספת קומה חמישית ובה דירות גג, אשר נבנתה בנסיגה מקו הבניין. במהלך שיווק הפרוייקט הוצעה כל הקומה החמישית למכירה כדירה אחת, אשר בתוספת המרפסות, משתרעת על שטח של כמעט דונם.

צילום של מבנה קופת החולים, מתוך הספר עשרים שנות בניה, 1940.

בתצלום אוויר משנות הארבעים, נראה מבנה קופת החולים, בטרם נבנה האגף הדרום מזרחי.

בתאריך 25 בספטמבר 1935 הונחה אבן הפינה לבית קופת חולים זמנהוף. הכניסה הראשית טרם בניית האגף החדש, מתוך הספר עשרים שנות בניה, 1940.

פרספקטיבה מצד דרום, 1947.

מתחם קופת חולים זמנהוף לפני הריסתו. מבט מרחוב שמשון הגיבור. צילום: רחל רמרז אפריל 2009.

קופת חולים זמנהוף. מה שנשאר. צילום: צבי האוזר, 2013.

הדמיית האגף המערבי שנבנה מחדש.

מרפאת זמנהוף היא מקום התרחשותו של ספר הילדים מה קרה לקרוקודיל מאת ע. הלל. על גג בניין סמוך, ברחוב שמשון הגיבור, התגורר בשעתו המשורר דוד אבידן.

.

ערכים בסביבה

.

שכונת שכנים ב'

בית גרינבוים (דירת דוד אבידן)

בית ורסוצקי וזילברבויגן

בית ספר למסחר ספרא