אדמת פומברובסקי מאת דני רכט

מה לבית הראשון שנבנה בשטח העיר קריית מלאכי ולגוש בנוי בדרום תל-אביב? תושבי הסביבה הוותיקים משייכים את השטח שממערב לתחנה המרכזית החדשה אל שכונת שפירא. אולם היסטורית, השטח לא היה אף פעם חלק מהשכונה שנמצאית מדרום לרחוב סלמה. מדובר בקרקע שנרכשה בשנות השלושים ונקרא על שם בעליה אדמת פומברובסקי. גבולה המזרחי (קו דמיוני הנמתח מרחוב חובת הלבבות לכיוון צפון) הפריד בינה לבין שכונת גבעת נער הסמוכה. בשטח נכללים כיום חלקים מרחובות הקונגרס, שיבת ציון, וולפסון ושדרות הר ציון.

שמואל זיסקין בן אליעזר שלמה פומברובסקי, יהודי שומר מצוות וירא שמיים, נולד בשנת 1877 במזרח אירופה והיגר ממנה לארצות הברית של אמריקה, שם עשה חייל בעסקיו. השמועה שעסקי הקרקעות בארץ ישראל פורחים ושניתן לשלב רווחים נאים במצוות גאולת הארץ קסמה לו. בתחילת שנות השלושים השקיעו פובמברובסקי ואחיו (סמואל, דוד ואיזידור, תעשייני טקסטיל מניו-יורק) כמאה אלף לא"י ברכישת שטח גדול באזור המושבה באר טוביה, בו תכנן להקים את קריית שמואל - עיר שתיקרא על שמו. יוזמת ההתיישבות הפרטית של פובמברובסקי לא צלחה ומה שנותר ממנה זה בית באר אשר שימש גם כבית ביטחון. בית ראשונים בשמו הנוכחי, ניצב כיום במפגש רחוב ז`בוטינסקי ושדרות הוורדים בקריית מלאכי.

בשנות השלושים רכש פובמברובסקי בשותפות עם המתווך אביה רטנר פרדס מעבר לגבול העירוני עליו נבנתה שכונת שיבת ציון. ממערב לשכונה זו הוא רכש פרדס בבעלות יורשי חאפז שיח' עלי שהפריד בין תל-אביב לבין שכונת שפירא. אולם הבנייה בו התעכבה והחלה רק בשנות החמישים, מספר שנים לאחר שפובמברובסקי הלך לעולמו. בשולי אדמת פומברובסקי אפשר לראות את אחוזת בית הבאר ברחוב חזנוביץ' שהיתה גם היא בבעלות יורשי חאפז שיח' עלי.

באדמת פובמברובסקי נבנו בתי קומות משותפים בשונה ממרקם הבנייה בשכונות הסמוכות שנבנו קודם: שכונת שפירא, שכונת העובד, גבעת נער ושכונת נווה שאנן. חלק משטח אדמת פובמברובסקי הופקע על ידי העיריה בכדי לסלול את המשך שדרות ירושלים (כיום שדרות הר ציון) דרומה. באותה התקופה הוא יזם את הקמת שכונת רחל בסמוך לקריית מאיר ולשכונת שכנים ב'. בבעלות פובמברובסקי היה גם פרדס ידוע בראשון לציון לו קרא גן אליעזר לזכרו של אביו.

פובמברובסקי עלה לארץ בשנת 1931. דירתו בבית שמואל דוד ברחוב אלנבי 79 היתה בית וועד לאנשי התנועה הלאומית ולפעילי ברית הציונים הרביזיוניסטים (הצה"ר) תנועת ז'בוטינסקי. בנוסף לעסקי הנדל"ן ניהל פובמברובסקי גם את בנק הירדן שנוסד בשנת 1934, פעל מבית סלוצקי (רחוב נחלת בנימין 67) ובהמשך מבית שמואל דוד.

שמואל זיסקין פובמברובסקי נפטר בקיץ 1946 והובא לקבורה בהר הזיתים בירושלים. חנניה גיבשטיין (ראש עיריית ראשון לציון בשנים 1969-1983) ואחיו, הפסל יעקב אגם (יוצר הפסל-מזרקה מים ואש בכיכר צינה דיזנגוף), הם קרובי משפחתו.

הבתים המשותפים שנבנו במהלך שנות החמישים על אדמת פומברובסקי. צילום אוויר (עבור סוכנות ישראל סאן) משנת 1970.

בית ראשונים בקריית מלאכי. בית הביטחון שבנה פובמברובסקי בשנות השלושים. צילום: GSV 2012.

אדמת פובמברובסקי שעדיין לא זכתה לפיתוח, מוקפת בשכונות הסמוכות שנבנו קודם: שכונת שפירא, שכונת העובד, גבעת נער ושכונת נווה שאנן. צילום אוויר משנת 1949.

.

ערכים בסביבה

.

שכונת העובד (שכונת העבודה)

קולנוע זהר

גבעת נער

גבעת ראשון לציון (“הגבעה")