סטודיו ווינד וסטרוסקי מאת שי פרקש

שביל הולכי רגל היורד מגבעת בצלאל (לימים כיכר ביאליק) אל רחוב בצלאל (לימים טשרניחובסקי) מבטא היטב את הפרשי הגובה בין הרחובות. בשני בתים לצד השביל פעלה הפירמה של הציירים וילי ווינד ו-וינץ סטרוסקי.

ווינד וסטרוסקי (Wind-Struski) היו ציירי שלטים ומעצבים של כרזות ובולים. לפי הפרסומים הם הציעו ללקוחותיהם שירותים מגוונים: "טרנספרנטים, מוצגים פלסטיים, ציורים גרפיים, דיאפוזיטיבים, חיתוך אותיות, הדפסת שלטים". המשרד והסטודיו שלהם היו בבית ברחוב בצלאל 29 (לימים טשרניחובסקי), בעוד בית המלאכה היה בבניין הצמוד אליו מאחור, שכתובתו הרשמית היא ביאליק 22א'. הצייר ווינד עזב את הארץ באמצע שנות החמישים לטובת העיר שיקאגו, ארה"ב ועבד שם בעיצוב גרפי. בין היתר עיצב ווינד בולים עבור האו"ם ועבור גאנה באפריקה. הפירמה לעיצוב שלטים של וינץ סטרוסקי ובני משפחתו המשיכה לפעול בתל-אביב ואח"כ בחולון עד 1990 לערך.

סמל המדינה שעל קיר אולם בית העצמאות עוצב והוכן בקיץ 1948 ע"י הציירים וילי ווינד ו-וינץ סטרוסקי במסגרת התחרות על עיצוב דגל וסמל המדינה. בסמל נמצאים שבעת הכוכבים שהיו ב"דגל של הרצל" שהוצג לראשונה בקונגרס הציוני השני בבזל.

בסופו של תהליך בחירה ארוך בו השתתפו 131 מעצבים נבחר בחודש פברואר 1949 סמל המדינה המוכר שעיצבו האחים שמיר. בהמשך, הפך גילגול סמל המנורה שעוצב על ידי ווינד-סטורסקי לסמל הרשמי של החברה הממשלתית למדליות ומטבעות.

שי פרקש עוסק בחקר תולדות העיר והישוב. שי מתמחה בתיעוד ושימור ציורי קיר וצבע אדריכלי.

הבית ברחוב טשרניחובסקי 29 והשביל לצידו המטפס אל כיכר ביאליק. צילום: GSV 2011.

סמל המדינה עפ"י ווינד וסטרוסקי ובו שבעת הכוכבים.

מדינת ישראל מבקשת הצעות לדגל ולסמל המדינה. דבר 10.6.1948.

גילגול סמל המנורה שעוצב על ידי ווינד-סטורסקי היה לסמל הרשמי של החברה הממשלתית למדליות ומטבעות.

.

ערכים בסביבה

.

בית יעקב יפה

בית אהרונוביץ' ובארון

בית מכבי וקולנוע אוריון

בית מניה ביאליק