רמת ישראל (שיכון פליטי הספר) מאת דני רכט

שכונה במזרח תל אביב קרוב לשכונת גבעת רמב"ם ובגבול העיר גבעתיים. תחומה בין צירי תנועה מרכזיים: דרך השלום ודרך משה דיין. השכונה בנוייה בעיקר מבתים דו משפחתים על מגרשים קטנים ולאורך סמטאות ומשעולים צרים. לצד הבתים הפרטיים, יש בשכונה גם שיכוני רכבת. בעיקר לאורך דרך משה דיין. השכונה הוקמה בשנת 1948 על מנת לספק פתרונות דיור לתושבים יהודים שנאלצו לעזוב את בתיהם בשכונות מנשייה, מחנה יוסף, שכונת קרטון ואחרות עקב הקרבות על קו התפר עם יפו הערבית. על שמם נקרא הציר הראשי בשכונה, רחוב פליטי הספר. רוב תושבי השכונה היו ממוצא מזרחי והמקום סומן עד שנות השמונים כשכונת מצוקה.

בעשור הראשון לקיומה נקרא המקום: שיכון פליטי הספר ע"י נחלת יצחק. אך השם שונה לרמת ישראל לאחר מותו (1959) של ישראל רוקח (בתמונה), מי שיזם את הקמת השכונה כראש עירייה (ואחר כך גם שימש שר פנים בממשלות ישראל). על שמו קרויות שדרות רוקח מעבר לירקון. לצידו של רוקח בעיריה פעל להקמת השכונה אלימלך אבנר (זליקוביץ'. או בקיצור זליג). על שמו יד אבנר בשכונת אפקה. הזנחתה של השכונה בשנות החמישים והשישים הביאה לא פעם את תושביה לנסות ולהסתפח לעיר גבעתיים השכנה. בית הספר בלוך בשכונת בצרון משרת גם את ילדי השכונה. קודם להקמתו, למדו ילדי בצרון ורמת ישראל בבית הספר אילון בנחלת יצחק.

נדידת מרכז העיר מזרחה אל ציר נתיבי אילון והחיפוש אחר בית פרטי וחלקת אדמה קטנה במרחק הליכה ממרכז העסקים החדש, הביא החל מתחילת שנות התשעים לשינוי דמוגרפי במקום. לשכונה החלו להגיע משפחות משכבות סוציו אקונומיות גבוהות יותר והבתים הדו משפחתיים שופצו או נבנו מחדש והפכו למבוקשים ביותר.

צילום: זולטן קלוגר, 1949.

שיכוני הרכבת הנבנים בין רחובות משה דיין ודם המכבים. צילום: זולטן קלוגר, 1949.

רחוב ניר עם בדרום השכונה. צילום: GSV 2011.

ישראל רוקח (1896-1959).

.

ערכים בסביבה

.

בצרון (עזרא ובצרון)

בצרון ב'

שיכון טמפלגזלשפט

שכונת עובדי העיריה בנחלת יצחק (מגורים ב')