בית הבונים החופשים מאת מערכת האנציקלופדיה העירונית

את שטח מחנה קריית מאיר ואת סביבתו ייעדה העיריה לקריית מבני ציבור. בית הבונים החופשיים או בשמו המלא בית הלשכה הגדולה למדינת ישראל של הבונים החופשים, נבנה בשנת 1958 בסמוך לגדר מחנה קריית מאיר - מחנה צבאי אשר פונה שנתיים אחר כך בעקבות הסכם בין משרד הביטחון לבין עיריית תל-אביב. כתובת המגרש כיום היא ברחוב ויצמן מס' 5 פינת רחוב י. ד. ברקוביץ' (אשר נסלל שנים אחר כך) דרומית למתחם ויצ"ו בשד' דוד המלך וצפונית למתחם בתי המשפט העתיד להיבנות מספר שנים אחר כך. כשנה לפני כן, החכירה העירייה את שטח המגרש ששטחו 2200 מ"ר לטובת הקמת המבנה לתקופה של 49 שנים עבור "הלשכה הגדולה למדינת ישראל של בונים חופשיים קדמונים ומקובלים".

המבנה תוכנן על ידי האדריכל נחום שני בנו הבכור של יהושע שטיינבוק-שני (1901-1956), אדריכל וחבר במסדר הבונים החופשיים, אשר הקים מבנים רבים בתל אביב, הן מוסדות ציבור והן מבני מגורים. בית הבונים החופשיים נבנה כמבנה ציבורי בעל סגנון בנייה ברוטליסטי האופייני לבנייה של סוף שנות החמישים וראשית שנות השישים, בן קומה אחת בעלת גג שטוח ומרתף. מבנה מאופק, מלבני, בנוי מלבני סיליקט, מוקף במדשאה קטנה הנסתרת מעיני העוברים והשבים באמצעו גדר בנויה לבני בטון אפורות חשופות לאורך המתחם ברחוב ויצמן ולאורכו ברחוב ברקוביץ'. חזית כניסה מוגבהת ומוסתרת משפת הרחוב על ידי גרם מדרגות רחב, המוביל למבואת כניסה מקורה. רחבת הכניסה מקורה במעין גג-פרגולה מבטון, בעל פתח מלבני במרכזו ומחובר למבנה בצידו באחד ולגדר המקיפה אותו בצידו האחר באמצעות מספר מוטות מתכת אנכיים, היוצרים את מראה הפרגולה. חלונות שקופים גדולים בחזית המבנה קידמו את פני הבאים בכניסה הראשית, בעוד המבנה מוקף בחלקו העליון בשאר החזיתות בשורת חלונות שאינם שקופים. הריצוף בחזית ובאולם הכניסה הנו שורות שורות של מרצפות בצבע שחור ולבן, היוצרים פסים לבנים ופסים שחורים, תומכים באחד מסמלי ערכי המוסר של חברי הארגון, הדואליזם, משמעות הניגודיות הקיימת בחיים וחברי הארגון מוצאים את הדרך ללכת ביניהם ולמצוא את הדרך הנכונה. באותו אופן של סמליות, ניתן למצוא באולם הכניסה רצף עמודי תמיכה עגולים. באולמות המבנה סודרו המרצפות בסידור של מרצפת שחורה-לבנה וחוזר חלילה, כדוגמת לוח שחמט.

בבית הבונים החופשיים (Freemasons Hall) נכללו מספר אולמות (היכלים), בהם קוימו טקסי "שבת אחים גם יחד", אסיפות, מסיבות של חברי המסדר, הצגת תערוכות, מטבח ומזנון. בתיק המבנה קיימת עדות לתכנון הקמת קומה נוספת על ידי האדריכל מרדכי פלקוביץ'. תכנית שלא מומשה לבסוף. המבנה נהרס בחודש מאי 2008. במקומו נטעה העיריה גינת נוי עם בריכת דגים וספסלים.

אפריל 2008. בית הבונים החופשים העזוב כפי שתועד ע"י יעל בדרשי. כל הזכויות שמורות לצלמת. הבית נהרס חודש אחר כך.

צילום מאתר הבנייה של בית הדר דפנה (צילום: זאב הרמן, 1964. באדיבות ארכיון סולל בונה) לכיוון מערב. בצד ימין נראה בית הבונים החופשים (נהרס). בצד שמאל, אתר הבנייה של בתי המשפט ברחוב ויצמן.

חברי הלשכה הגדולה באולם בית הבונים החופשיים. צילום (1966) מתוך אלבום מירי ובר לבית לדר, פרוייקט תל-אביב הנגלית לעין.

..

ערכים בסביבה

.

מחנה קריית מאיר (מ"ק 57)

מתחם ויצ"ו בשד' דוד המלך

רפת גרול

בית שלום עליכם