כיכר השוטר מאת דני רכט

שכונת נורדיה הוקמה אחרי פרעות תרפ"א על ידי פליטים יהודים שנאלצו לעזוב את יפו. רובם היו חסרי אמצעים, מה שהביא את חברת בניין בתים למחוסרי דירות ביפו-ת"א שיזמה את הקמת נורדיה לדרוש האדריכל טבצ'ניק מתכנן השכונה להכליל כמה שיותר חלקות בפרצלציה של השכונה החדשה ולהמעיט בשטחי ציבור. כך נקבעה כיכר קטנה במרכז דרך הסיליקט שהפכה לרחוב בוגרשוב - הרחוב הראשי של השכונה החדשה. מיקום הכיכר נקבע בסמוך לתוואי רחוב בצלאל (לימים רחוב טשרניחובסקי). בט"ו בשבט 1925 נטעו תלמידות כתה ז' של בית הספר לבנות בנווה צדק עצי אקליפטוס בכיכר הקטנה של נורדיה. בשנת 1926 סידרה העיריה שוק קטן למוצרי מזון שפעל מספר שנים בשולי הכיכר.

בצידה הצפוני של הכיכר ניצב בית חינאווי ושטח גדול מאחוריו שהיה בבעלות המשפחה (כרם חינאווי) - שטח שהוחכר לתושבים שלא הצליחו לרכוש מגרש בשכונת נורדיה (והפך לשכונת צריפי נורדיה). בשנות השבעים נבנה על שטחה מרכז הקניות דיזנגוף סנטר. בראשית שנות השלושים התארגנה קבוצת הורים במטרה להקים "בית ספר מודרני שימלא כאחד תפקיד דתי ופדגוגי". בשנה הראשונה פעל בית הספר מוריה זמנית בבית הופנקו (אולם יאשה חפץ) בסמטת בית השואבה (על שטחו נבנה ונהרס בית קולנוע מתמיד). כך זכה מעגל התנועה של נורדיה לכינוי "חורשת מוריה".

בשנות השבעים עם בניית דיזנגוף סנטר הוחלט לסלול את חלקו הצפון-מזרחי של רחוב טשרניחובסקי - תוואי שסומן במפות החל משנות השלושים אך לא נסלל מעולם. סלילת קטע רחוב זה בין מרכז הקניות לשיכון מפוני שכונת נורדיה הביאה לחיבור רחוב בוגרשוב לרחוב דיזנגוף. בשאיפה לשפר את זרימת התנועה הוחלט לבטל את מעגל התנועה בכיכר הקטנה, תוך עקירת חלק מעצי האקליפטוס. בעיה נוספת נוצרה עם הבאתם לארץ של האוטובוסים הרב-מפרקיים הראשונים וההחלטה שנסיעות הנסיון שלהם יהיו בקו 63. האוטובוסים הארוכים התקשו לתמרן בכיכר הקטנה, מה שהביא ללחץ על העיריה מצד קואופרטיב דן ולזירוז ביצוע ההחלטה להרוס את הכיכר ולהסתפק ברחבה ירוקה קטנה בחזית הבתים שברחוב בוגרשוב 76 עד 82.

על אבן במרכז הרחבה נכתב: "כיכר השוטר לזכר שוטרי מחוז תל אביב שנפלו בעת מילוי תפקידם". במקור נקראה הכיכר לזכרו של רב שוטר שמואל ויצמן (1948-1972) איש המדור המרכזי במשטרת תל אביב. בתאריך 22 במאי 1972 התקבלה במוקד 100 הודעה על פריצה בדירה ברחוב לסקוב 8 (רחוב המאספים אז). ויצמן ושותפו לסיור הגיעו אל הדירה וכשניסו להיכנס אליה נורתה לעברם אש ממנה נהרג רב השוטר ויצמן.

כיכר השוטר בשכונת נורדיה. סופו של מעגל התנועה ברחוב בוגרשוב.

כיכר השוטר לזכר שוטרי מחוז תל אביב שנפלו בעת מילוי תפקידם. במקור נקראה הכיכר לזכרו של רב שוטר שמואל ויצמן (1948-1972).

המדרכה עוד שם. מעגל התנועה כבר לא. צילום: דני רכט, 2013.

מעגל התנועה במרכזה של שכונת נורדיה מסומן על גבי קטע מפה משנת 1936.


ערכים בסביבה

.

נורדיה

כרם חינאווי (צריפי נורדיה) / דיזנגוף סנטר

בית הכנסת נורדיה

בית חינאווי (בית ספר מוריה)