רפת גרול מאת דני רכט

משפחת פיליפ גרול התגוררה בשרונה בבית ברחוב כריסטוף הופמן (כיום בחלקו הצפוני של רחוב דוד אלעזר, בתחום מחנה מטכ"ל). גרול ירש מאביו מטע בננות גדול ליד נחל הירקון. המטע נמכר בשנות העשרים לעיריה ובשטחו נבנה בית המטבחיים העירוני ונסללה הכיכר בגבעת היל. בבעלות גרול היו גם שטחים נרחבים מצפון לשרונה. מתחם המרכז הרפואי ע"ש סוראסקי בנוי בשטח חוות פיליפ גרול. בשטח החקלאי שמצפון לגרעין המושבה שרונה היו עוד מספר בתים בבעלות גרמנית. בהם גם בית גאורג וינמן (ארכיון איכילוב). כמו גם חלקות נוספות בבעלות גרול.

מתחם ויצ"ו בשד' דוד המלך נבנה על שלוש חלקות סמוכות זו לזו. בשטח אחת מהן ניצבה בעבר הרפת של גרול. האדון פיליפ גרול הלך לעולמו בשנת 1934 ואת רכושו הוריש לאשתו רוזינה מרתה גרול ולארבע בנותיו אדלייד לואיז גרול, ג'ולי ארני למלה, טקלה האנה ורות ורנר. לקראת סיום מלחמת העולם השניה פעלו ראשי העיריה במרץ במטרה להשתלט על שטחי שרונה, אם בקנייה ואם בהפקעה. והבעלות על שטחי משפחת גרול מצפון לשרונה עברה לידי העיריה. אגב, בשנת 1944 עשר שנים לאחר מות האב, כשהיתה אדלייד לואיז גרול עצורה בוילהלמה היא נסעה באחת משתי המכוניות שנעצרו על ידי אנשי ההגנה במפגש הרחובות לבנדה ולוינסקי, והיתה עדה לרצח גוטהליף ואגנר, ראש הקהילה הגרמנית ביפו ובשרונה.

בבעלות האדון יוסף שור היה בית מלאכה לטוויית חוטים שפעל בבית פסאג' התור שברחוב הרצל 61. המטוויה של שור הכילה עשרה נולים ומכונות נוספות שנדרשו לעבודה זאת, והעסיקה שלושים פועלים. המקום היה צר מלהכיל את תכניות ההתרחבות של שור. בתאריך 30 במרץ 1944 הוא פנה לעיריה: "הנני מתכבד בזה להודיע לכב' כי יש בדעתי להעביר את המטויה שלי אל הרפת הריקה של ה' גרול, שרונה. רפת זאת נמצאת בבלוק 6111 חלק 42… בהחלט מחוץ ליתר משקי שרונה, בסביבה שאין שום בניינים ואף בית המגורים השייך לבעל הרפת נמצא בריחוק מקום מסויים". במכתבו הסביר האדון שור כי מדובר במעשה בחלוציות לשמה (ולא חלילה בפעולה הקשורה לכיסו): "לדעתי, באינטרס של העיר תל-אביב הוא, שרגל יהודים תדרוך על אדמת שרונה ותשתקע שם. ואנכי הנני מוכן להיות החלוץ הראשון ולקחת על עצמי את כל הריזיקו הקשור בדבר הזה". לא ברור אם העיריה אישרה לאדון שור לפעול במקום. אולם חמש שנים אחר כך יישרו דחפורים את המקום. בשטח הרפת ושתי החלקות הסמוכות נבנה מתחם ויצ"ו בשד' דוד המלך.

מגרש ברחוב רבקה זיו בצמוד לרפת משפחת גרול לשעבר ובסמוך לבית הנהלת ויצ"ו משמש כיום לחניית רכבי עובדי ויצ"ו. בתאריך 2 בדצמבר 1971 התקיים במקום טקס הנחת אבן פינה לבית הפועלות ע"ש בבה אידלסון, בהשתתפות מזכיר ההסתדרות יצחק בן-אהרון וראש העיריה יהושע רבינוביץ' (שהתגורר בסמוך, בשיכון חמד). הבית תוכנן לשמש מרכז למועצת הפועלות ולארגון אמהות עובדות (לימים, נעמת). אולם הכסף הנדרש להקמתו לא גוייס. לאחר שנים הוחזר המגרש לידי העיריה.

..

ערכים בסביבה

.

בית חולים איכילוב

בית הבונים החופשים

בתי המשפט ברחוב ויצמן

מתחם ויצ"ו בשד' דוד המלך