מלון דו-פארק מאת פיני בן-שחר

ברחובה הראשי של המושבה הגרמנית (רחוב אורבוך דהיום) הוקמו שני בתי-מלון מפוארים: האחד הוא מלון ירושלים והשני, הגובל בו, מלון פארק. ממול, מעבר לרחוב, שכנו משרדי חברת הנסיעות קוק הבינלאומית.

מלון פארק היה מוקף גן מרהיב ביופיו, בו פיכה מעיין מים זכים ובקצהו היה גן-חיות זעיר. במלון זה התאכסנו בשנת 1898 הקיסר וילהלם השני, הקיסרית אוגוסטה ויקטוריה ופמלייתם, בהגיעם לביקור בארץ הקודש. אונייתם עגנה בחוף חיפה, שם קיבלו את פניהם אנשי המושבה הגרמנית שבפאתי העיר. משם עשו דרכם ליפו, ואת לילם בילו במלון פארק שבמושבה הגרמנית. למחרת היום המשיכה כל הפמליה לירושלים. בכניסה למקווה-ישראל ציפתה להם פמלייתו של ד-ר הרצל, ושם התקיימה הפגישה ההיסטורית בין השניים.

את מלון פארק הקים הברון פלטון פון יוסטינוב, שהגיע ליפו עם הטמפלרים מוירטמברג. אל וירטמברג הגיע הברון מרוסיה מולדתו, אותה נאלץ לעזוב לאחר שהחליט להמיר את האורתודוכסיות שלו בפרוטסטנטיות, ובכך שרף את כל הגשרים עמה.

במושבה הגרמנית פגש הברון בבתו של האל – תושב השכונה גם הוא - והשניים באו בברית הנישואין. גם האל היה מומר, יהודי יליד פולין שהתנצר בצעירותו ונשלח מטעם המיסיון לחבש. שם נשא לו לאשה חבשית יפהפייה מבית המלוכה החבשי ונשלח בתוקף תפקידו לארץ ישראל, לשם באו הטמפלרים זמן קצר קודם-לכן. המושבה שזה עתה הוקמה מצאה חן בעיניו והוא החליט להתיישב בה.

געגועיו של הברון למולדתו רוסיה גברו, וסמוך למלחמת-העולם הראשונה החליטו הוא ורעייתו לחזור לשם. עם צאצאיו של אותו יהודי מומר ואשתו החבשית, שאת בתם נשא לו לאשה הברון פון יוסטינוב, נמנה השחקן המפורסם פיטר (פון) יוסטינוב, שהגיע ארצה לפני שנים מספר לחפש בה את שורשיו. המלון לשעבר משמש כיום את הכנסייה האנגליקנית.

גלוייה של מלון דו-פארק מסוף המאה ה-19.

מלון דו-פארק בגלויה שנשלחה בשנת 1914.

רוכב האופנוע הממונע הראשון שהגיע לארץ ישראל מדגמן בשער הכניסה לגינת מלון דו-פארק (גן הברון יוסטינוב) במושבה האמריקאית-גרמנית. צילום משנת 1910 לערך.

עתיקות שנאספו על ידי הברון יוסטינוב והוצבו בגן הבית.

גינת מלון דו-פארק (גן הברון יוסטינוב). במלון זה התאכסנו בשנת 1898 הקיסר וילהלם השני, הקיסרית אוגוסטה ויקטוריה ופמלייתם, בהגיעם לביקור בארץ הקודש.

.

ערכים בסביבה

.

בית נורטון (המסיון הלונדוני. מסעדת קרן)

מלון ירושלים

בית הגימנסיה העברית "השלישי"

בית אדאמס