בית הבאר של זבלאווי מאת דני רכט

במפגש שדרות המעפילים והחי"ל, בפינת בתי הקומה שבנתה העיריה עבור יוצאי הצבא הבריטי פעל בסוף שנות הארבעים הגן של רחל ברוך חלפי (אז גננת, ולימים פסלת ומשוררת), אשת אחיו של המשורר אברהם חלפי. ילדי הגן עוד זוכרים את מבנה בית הבאר של זבלאווי, שניצב במגרש ממול (שדרות המעפילים 17), אותו יכלו לראות מחצר גן הילדים. ילדי השכונה הוזהרו על ידי המבוגרים שלא להתקרב את בית האבן המסתורי. נאמר להם ש"אם תלכו לשם, תיפלו לבאר העמוקה ויבוא זבלאווי ויתפוס אתכם".

על בעל הקרקע הקודם זבלאווי סופר שהיה שותף עם טמפלרים משרונה, שיתף פעולה עם הנאצים וכך איבד את אדמותיו. נושא זה לא נחקר עדיין לעומקו כך שלא ברור כמה מתוכו אמת. מה שידוע הוא שפרדסי משפחת זבלאווי עברו לידי הבריטים ואלה מסרו אותם לעיריית תל אביב למטרת שיכון עירוני. וגם כיום, שנים רבות אחרי שנקבע לשכונה השם החדש יד-אליהו (ע"ש אליהו גולומב, רמטכ"ל ההגנה) יש עדיין מי שקורא לסביבה זבלאווי, על שם האפנדי בעל האדמות.

הדרך לצד בית הבאר של זבלאווי, לימים שדרות המעפילים, נפרצה בתחילת שנת 1948 על מנת לאפשר חיבור טוב יותר בין השכונות העבריות שהוטרדו מאש הלוחמים הערבים בכפר סלמה. כך חוברו שיכוני יד אליהו ושכונת תל חיים המבודדת במזרח, אל שכונת התקווה ובנותיה בדרום. רובו של בית הבאר זבלאווי שניצב לצד עצי הדקל נהרס בסוף שנת 1949. בהמשך, בשנת 1951, הרסו את הבאר עצמה ועקרו את הדקלים. ובשנת 1952 או 1953 הרסו את החלק המזרחי של החורבה (הנראה בצילום של דר' יעקב רוזנר מתחילת שנת 1950) בו נכללו בית מגורים עם גג רעפים, מחסן ודיר. כמה מתושבי הסביבה, החיילים המשוחררים, השתמשו באבני הכורכר שפורקו מקירות וחומת בית הבאר לקישוט הגינות הקטנות.

בשנים 1949-1951 נבנה בית ספר החי"ל. בית הספר התחיל לפעול בחודש ספטמבר 1951. בסמיכות אליו (ברחוב מורדי הגיטאות) בנתה בעיריה במקביל את שיכון שארית הפליטה. בבית ספר למדו ילדי יד אליהו אך הגיעו אליו גם תלמידים מהסביבה ואף משכונת תל חיים המרוחקת יחסית. אזור בית הבאר של זבלאווי הפך למגרש ללימודי החקלאות. שלי דוידוב שגדל בשכונה מעיד כי "אנחנו התלמידים, אפילו מכיתה א', עבדנו שם כמה שעות בשבוע. כבונוס קיבלנו ירקות מהגינה פרי עמלנו''. בשנת 1955 נבנה ממערב לבית ספר החי"ל בית הספר בר-גיורא (רחוב אנילביץ' 12). בימינו, ניצבים מחסני הג"א במקום בו ניצב בעבר בית הבאר של זבלאווי. מבנה ביה"ס החי"ל לשעבר משמש כיום את בית ספר תיכון ממלכתי דתי עירוני ח' - ראשית.


תודה לשלי דוידוב על העזרה.

בתי הקומה שבנתה העיריה עבור יוצאי הצבא הבריטי, 1951.

החורבה בשנת 1951. צולם מבתי שיכון שארית הפליטה הסמוך.

מחסן הג"א בשטח ביה"ס החי"ל לשעבר. צילום: GSV 2011.

שדרת המעפילים בתחילת שנת 1950. מבט לכיוון דרום. במרכז הצילום נראית חורבת בית הבאר של זבלאווי. צילום: דר' יעקב רוזנר.

.

ערכים בסביבה

.

שיכון גולי קניה

גשר להגוארדיה

מעונות העתונאים יד אליהו

מעונות עובדים ט'