ימין משה מאת דני רכט

מהשכונות הוותיקות בתל אביב המוכרות בזכות האחיות הירושלמיות המחזיקות באותו השם (מאה שערים, רוממה), שכונת ימין משה היא הפחות ידועה. ושמה אינו מוכר גם לוותיקי העיר ולחוקריה. במפת השכונות המצורפת לספר תל אביב בעריכת דרויאנוב מופיעה ימין משה כשכונה, למרות שמעולם לא התנהלו כאן חיי שכונה של ממש. מדובר בשטח לבנייה שנמתח לאורך חלק משדרות רוטשילד (ובחלקו, גם ברחוב אחד העם המקביל). גבולו הצפוני הוא רחוב ברדיצ'בסקי, והגבול הדרומי עובר בין רחובות בר אילן (הלבנון לשעבר) ושיינקין.

עם הקמתה היתה השכונה מוקפת בשכונות שבת אחים, רוממה, שכונת שפאק ואדמת נאסטיסין (על חלק ממנה נבנה אח"כ בית הספר ביל"ו). היתה זאת שכונה נוספת של השותפים משה קרסו ומשה (מוסא) מטלון שנקראה על שמם (ראה: גן משה, ירים משה, גבעת משה ועוד). הפעם עם שותף נוסף, אהרונוביץ'. לא פלא שמגרש מספר 28 הפינתי (לימים, שד"ר 125) נשאר בידי משפחת מטלון והיא בנתה בו בית דירות מהוגן. באחת הדירות בבניין התגורר אליעזר מטלון, בנו של משה (מוסא) ויקיר תל אביב. גם השותף אהרונוביץ' בחר לעצמו מיגרש פינתי - מספר 23 (לימים, שד"ר 117 פינת בר אילן)

ימין משה נבנתה במהירות רבה ובסביבה השתכנו המשפחות הנחשבות בעיר. קטע תצלום אוויר מעיד כי בשנת 1937 כבר נבנתה רוב השכונה וכמעט שלא נותרו בה מגרשים שאינם בנויים. בימין משה קיים ריכוז של בתים משותפים שנבנו עפ"י כללי הסגנון הבינלאומי. המעניינים והבולטים הם: בית הרשלוביץ' (אחד העם 126 פינת החשמונאים) בתכנון דב כרמי. בית רבינוביץ' (רוטשילד 123 פינת החשמונאים) בתכנון האדריכל שטיינבוק. בית אהרונוביץ' (רוטשילד 117 פינת בר אילן) בתכנון יצחק רפפורט. ובית רפופורט (רוטשילד 118) בו התגורר ראש העיריה ישראל רוקח.

מכתב שאיתרה חוקרת העיר שולה וידריך בארכיון העירוני מעיד כי ראשי גימנסיה הרצליה רצו ב-1933 לרכוש חלק מקרקע זאת לטובת בניית בניין חדש לגימנסיה. מה שבסופו של דבר לא התאפשר מאחר והעיריה לא הסכימה לשנות את תוואי הרחובות בסביבה. לנו נותר רק לדמיין בניין חדש (משנות השלושים) של הגימנסיה לצד שדרות רוטשילד.


תודה לשולה וידריך.

מפת שכונת ימין משה.

קטע מרחוב אחד העם הנכלל בפרצלציית ימין משה, מבט מפינת רחוב חשמונאים לכיוון דרום, 1938. מקור: ארכיון המדינה. תודה לשמוליק תגר.

ילדים משחקים בשדרה, בקטע שבין הרחובות שיינקין ובר אילן. ברקע נראית בריכת הנוי בשדרות רוטשילד. צילום: Willem van de Poll 1948-49

ימין משה והסביבה. קטע מתצלום אוויר 1937.

היזמים-שותפים משה (מואיז) קרסו (מימין) ומשה (מוסא) מטלון. צילומים מהאנציקלופדיה לחלוצי הישוב ובוניו בעריכת דוד תדהר.

.

ערכים בסביבה

.

גבעת הרוכבים / בית אהרונוביץ'

בריכת הנוי בשדרות רוטשילד

בית אהרונוביץ' (דירות חכמי ואיזקסון)

באר מס' 8 / ככר אנטונייטה וליאון פפר