מוניות המרכז מאת דני רכט


האדריכל צבי לישר (1939-2020) יליד תל-אביב יזכר כמי שתכנן את ההגבהה השנויה במחלוקת של כיכר צינה דיזנגוף בשנות השבעים (הכיכר הוחזרה למפלס המקורי שלה ארבעים שנה אחר כך), אולם נוכחות עבודותיו במרחב העירוני בלטה גם לעין מי שנמנע מלעבור ליד הכיכר המושמצת אז. משרד האדריכלים שבבעלותו פעל בשנות השישים והשבעים בקומת הקרקע התחתונה בבית רקם (ברחוב חובבי ציון 26) ויזם הצעות כאלה ואחרות. חלקן בוצעו והפכו לחלק מנוף העיר. לישר עיצב את דוכני מפעל הפיס שהוצבו על מדרכות העיר. תכנית אחרת של לישר שבוצעה היתה לתכנן מבנים מיניאטורים שישמשו כתחנות מוניות.

לישר, שתחום הבנייה הטרומית עניין אותו מאוד, העיד כי את הדגם לביתן תחנות המוניות הציג לראשונה ב-1972 בפני הגברת אורה הרצוג לבית אמב"ש (1924-2022) שעמדה בראש המועצה לישראל יפה (אותה ייסדה ב-1969). הרצוג הנלהבת החלה לפעול לקידום הצבת תחנות אלה ברחבי העיר. עם המהפך המוניציפלי ב-1974 החלו לנשוב רוחות חדשות בבית העירייה בכיכר רבין. בראש העיריה כיהנו שלמה להט (1927-2014) וסגנו דוד שיפמן (1923-1982) שהופקד על תיק התחבורה - שניהם אנשי המפלגה הליברלית - שאהבו את הרעיון שלא רק סיפק מענה למצוקת תחנות המוניות, אלא גם הוסיף צבע לרחובות העיר הלבנה שהפכה במהלך השנים לאפורה.

התחנה הראשונה מסוג זה הוקמה בפינת רחובות הנרייטה סאלד וארלוזרוב ולאחריה הוצבו בתל-אביב כשלושים תחנות מוניות מודולריות מהסוג שעיצב האדריכל לישר. במהלך השנים החלה העיריה להסיר את תחנות המוניות האלה. אם מתוך רצון לפנות את המדרכות ואם עקב בעיות משפטיות שונות. ביתן אחד שרד בכניסה לחניון הפקידים בבית העירייה בכיכר רבין. התחנה הפעילה האחרונה שהשתמשה בביתן המודולרי של צבי לישר (גם הוא הוסר בהמשך) היתה תחנת מוניות המרכז בביתן שהוצב בחזית הבית ברחוב סלומון 18.

תחנת מוניות המרכז פעלה לאחר קום המדינה ותחום פעילותה העיקרי היה היסעים לבתי ההבראה ובחזרה לתל-אביב. משרדה פעל בשנות החמישים מבית סמוך ברחוב ארלנגר 3, בגבול שכונת נווה שאנן ושכונת ברזילי (אדמת אשכנזי סחרוב) ובסמוך לתחנה המרכזית הישנה. בין הנקודות שאליהן הגיעו בקביעות מוניות התחנה היו קריית ענבים, ארזה, מעלה החמישה, כפר גלעדי, טבריה, הגושרים, כפר החורש, שפיים, טבעון, חניתה, שבי ציון, נהריה, בית אורן וזכרון יעקב. בפרסומי תחנת המוניות נרשם: "מבריא זכור! נסיעה נוחה לבית ההבראה מביתך ובחזרה לביתך הנה חלק חשוב של הבראתך".

טקסי המרכז. מודעות פרסומת משנות החמישים.

רחוב ארלנגר פינת רחוב סלומון. הביתן האחרון בעיר של תחנת מוניות המרכז נראה בצד שמאל. גם הוא הוסר בהמשך. צילום: הניה מליכסון, 2012.

ביתן תחנת המוניות טקסי בן-עמי בסמוך לכיכר צינה דיזנגוף ולתחנת דלק רסקין. אחת משלושים תחנות מוניות מודולריות שהוצבו על מדרכות העיר. צילום מתוך ארכיון צבי לישר.

ביתן תחנת מוניות לשעבר שהפך ל'בוטקה' בחניון העיריה. צילומים: רונן אשר 2020.

.

ערכים בסביבה

.

תחנה מרכזית ישנה

שכונת נווה שאנן

בית יונה אביגדורי

בית חיותמן / קולנוע מרכז