בית אריה כשדן  מאת דני רכט

משפחת כשדן עלתה לארץ בראשית המאה הקודמת. הסבא צבי היה נגר במקצועו. בנו אריה המשיך את דרכו המקצועית והתפרנס גם הוא מעבודות נגרות. אריה ואשתו מרים שהתיישבו ביפו התגוררו בראשית שנות העשרים בשכונת אהל משה ובהמשך אותו העשור עברו עם ילדיהם לדירה ברחוב שיינקין בשכונת מרכז בעלי מלאכה. אריה ומרים התברכו בחמישה ילדים: הדסה, אהובה, אחיאסף, חיים ויוסף. השניים האחרונים עבדו בשנות השלושים כאדריכלים ותכננו באותו העשור כמה וכמה בתים בעיר. 

עם ייסוד שכונת המעביר (שכונת פועלים י"א) רכש אריה כשדן את מגרש 43 בשכונת הפועלים החדשה אז. חלקו האחורי של המגרש גובל בגראז' המעביר (מוסך דן) בשטחו נבנה מגדל ארלוזורוב 17. בנו יוסף בנה במיקום זה את בית המשפחה. יוסף תכנן בית צנוע בן שתי קומות שחזיתו עוצבה בסגנון הבינלאומי. בקומת הקרקע פעלו שלוש חנויות. בקומה מעל בלטו שתי מרפסות מעוגלות בגודל שונה, בדומה לחזית בית אפרים גסר אותו תכננו האחים כשדן באותה השנה. הכתובת היא רחוב דיזנגוף 199. 

חיים כשדן (1906-1958) נולד ביפו ולמד  ארכיטקטורה בבריסל. אחיו יוסף כשדן (1910-1955) בנה את רוב בתיו בעיר בשותפות עם המהנדס אלישע שמשוני. בסוף אותו העשור היגר למסצ'וסטס בארה"ב. 

בית אריה כשדן ברחוב דיזנגוף, בטרם נהרס. צילום: מעיין כהן-דוויק, 2023.

חיים כשדן (1906-1958) נולד ביפו ולמד ארכיטקטורה בבריסל. אחיו יוסף כשדן (1910-1955) בנה את רוב בתיו בעיר בשותפות עם המהנדס אלישע שמשוני. בסוף אותו העשור היגר למסצ'וסטס בארה"ב.

תכנית איסטלציה (1935) לבית אריה כשדן.

הדמיית הבניין החדש שיחליף את בית אריה כשדן.

.

ערכים בסביבה

.

שכונת המעביר (שכונת פועלים י"א)

גראז' המעביר (מוסך דן)

קולנוע ארמון דוד / בית פרג'

שכונת הפועלים אז"ר (שכונות ה'-י')