בית הקבלן אפשטיין ברחוב מהר"ל מאת דני רכט

את אדמת הפרדס התוחם את שכונת פועלים אז"ר מצד צפון רכש הסוחר ליאוניד מלינוב כבר בשנת 1933, אך בשונה מהפועלים שנזקקו לקורת גג ובנו מיד, התקדמה בעצלתיים מכירת המגרשים והבנייה באדמת מלינוב. בתצלום אוויר משנת 1946, 13 שנים לאחר הרכישה, אפשר לראות כי רוב השטח עדיין לא נבנה. בדילוג של עשר שנים קדימה אל אמצע שנות החמישים נראית אדמת מלינוב בנוייה ומפותחת, ובה רק מגרש אחד שעדיין לא נבנה. מגרש זה בפינת רחובות מהר"ל והתני"א היה בבעלותו של הקבלן מרדכי אפשטיין (1913-1978) שהתגורר אז ברחוב סוקולוב הסמוך.

אפשטיין סימן בשנות החמישים את שטחי שרונה לשעבר שהיו אטרקטיבים עקב מחירם הזול יחסית ובנה שם יותר מעשרה בניינים. שניים מהם, בנייני אפשטיין בצמוד לבית מעריב, נקראים על שמו. אך בנוסף, בנה אפשטיין גם מספר בתים משותפים למגורים. ברחוב אבן גבירול, ברחוב לכיש ועוד.

לבניית הבית המשותף ברחוב מהר"ל 15, בסביבה שכבר בשנות החמישים נתפסה כסביבת מגורים איכותית, שכר אפשטיין את האדריכלים השותפים אברהם יסקי ואמנון אלכסנדרוני. בשונה מהבנייה שהייתה נפוצה באותן השנים, בחרו המתכננים לבנות את הבית ללא קומת עמודים. בספרו אברהם יסקי, אדריכלות קונקרטית (הוצאת בבל, 2007), כתב האדריכל שרון רוטברד: "מרבית המסה של הבניין מחולקת בין שתי קומות מעל לקומת המרתף, ואילו הקומה השלישית בנוייה בנסיגה מקו החזית וכמעט אינה נראית מהרחוב, מה שמשווה לבניין מראה של יציר כלאיים בין בית דירות ובין וילה עירונית. הבניין הוא קופסה פשוטה מבטון חשוף ומבלוקים חשופים... התוצאה היא אחד מבנייני המגורים היפים בתל-אביב". אסתר זנדברג, כתבת האדריכלות של עיתון העיר כתבה עליו (העיר, 23.6.1989): "מרשים, מרובע ואלגנטי, דומה קצת ליסקי בעצמו".

הבית ברחוב מהר"ל 15 פינת רחוב התני"א 3 לאחר השלמתו (צילום: אברהם יסקי) וכיום (צילום: GSV 2011).

המגרש הפינתי עליו נבנה בית הקבלן אפשטיין, מסומן ע"ג תצלום אוויר משנת 1946.

הקבלן מרדכי אפשטיין (1913-1978).

..

ערכים בסביבה

.

שכונת הפועלים אז"ר (שכונות ה'-י')

מועדון צוותא הראשון (מעונות דיזנגוף 214)

גינת דבורה ושרגא נצר

קולנוע ארמון דוד / בית פרג'