שיכון עובדי הקרן הקיימת מאת דני רכט

בימינו, כשאנשי הקרן הקיימת לישראל עסוקים בנסיעות לחו"ל או בתחזוקה שוטפת של יערות. כדאי להזכיר שפעם, היו אנשיה בקו החזית של גאולת הארץ. ולמעשה, היו בין מניחי התשתיות למפעל הציוני. הקרן הקיימת החלה את פעילותה כזרוע של ההסתדרות הציונית למטרת איסוף כספים מבני העם היהודי בארץ ובגולה לשם רכישת קרקעות. ורבים מאיתנו עדיין זוכרים את הקופסה הכחולה (בתמונה) אשר הוצבה בפינת הכיתה וזכתה למעמד של ארון קודש חילוני.

גם בתל אביב היתה הקרן הקיימת פעילה ולא מעט שכונות בעיר נבנו על קרקע שנרכשה על ידי הקרן. תל אביב שלפני קום המדינה היתה מרכז העצבים של הישוב כולו. וטבעי שכאשר החלו אדמות שרונה לאכלס שיכונים חדשים, נמצא המקום גם לשיכון נועם עבור עובדי הקרן הקיימת. שיכון זה נבנה ב-1949 בקרבת שיכון מגורים של עובדי עירית תל אביב ונווה דוד (שיכון הקצינים) ונמצא כיום בין שדרות שאול המלך לקצהו הדרומי של רחוב דפנה, לצד בית הדר דפנה ומול קרן הקריה - בקצהו הצפוני מזרחי של מחנה מטכ"ל.

בסוף חודש מאי 2013, אחרי חמש שנות דיונים, אישרה הועדה לתכנון ולבנייה פרוייקט פינוי-בינוי במקום. במקום 21 שיכוני הרכבת של שיכון עובדי העיריה (מגורים א'), שיכון נועם (נווה עובדי מדינה) המכילים 470 דירות,מתוכננים להיבנות 1434 דירות בשישה מתחמי מגורים. מעל כל מבנן בן שש קומות יתנשא מגדל בן 25 קומות. יוצא הדופן הוא המבנן הצפוני (הסמוך לרחוב ארלוזורוב) בן שמונה הקומות, מעליו יבנה מגדל בן שלושים קומות.

אתר הבנייה של בית הדר דפנה. צילום: בוריס כרמי, 1966. ברקע נראים שיכון עובדי הקרן הקיימת, בית המכון לפריון העבודה (בבנייה) ובית הספר בר-כוכבא.

שיכון נועם (2010) בפינת שדרות שאול המלך ורחוב הנרייטה סאלד.

השיכון בשנת 1962. התמונה צולמה ע"י אנה ריבקין-בריק מבית החולים איכילוב.

..

ערכים בסביבה

.

בית הדר דפנה

המכון לפריון העבודה

נווה דוד (שיכון הקצינים)

בית הספר לאחיות