גבעת שמשון ב' מאת דני רכט

ביום הזיכרון 1957 נחנכה אנדרטת השחף בגן העצמאות לזכר שני הטייסים מגיני העיר שנהרגו, אחרי שמטוסם נפל לים בעקבות תקיפת ספינת מלחמה מצרית: אהרון דוד שפרינצק, (בנו של יו"ר הכנסת הראשון יוסף שפרינצק), ומתי סוקניק, (בנו של הארכיאולוג אלעזר ליפא סוקניק ואחיהם של רא"ל יגאל ידין, הרמטכ"ל השני של צה"ל ושחקן התיאטרון יוסי ידין).

עוד קודם, נקראה שכונת רמת הטייסים במזרח העיר לזכרם (וגם לזכרו של מודי אלון, מפקד טייסת הקרב הראשונה של חיל האויר). בטקס חניכת אנדרטת השחף אמר מפקד החיל, האלוף דן טולקובסקי: "אין באנדרטה כדי למלא את החלל שהשאירו אחריהם אנשי צוות האוויר שנפלו בימי מלחמת השחרור, מי במבצע קדש ומי בין שתי המלחמות עת הוכשר כוח אווירי ... צעירים אלה שנפלו בדרך התקדמותו של הכוח האווירי של ישראל, נענו לדחף פנימי להפוך מקצוע סתם להתגשמות אישית מלאה של האדם".

סיפורה של אנדרטת השחף מוכר לרבים. מה שלא ידוע הוא שעוד קודם הונצחו הטייסים בפינה אחרת בעיר.

בשנים 1947-1948 החלה להיבנות שכונת גבעת שמשון ב'. השכונה הוקמה מזרחית לשכונת האם ועל ידי אותם היזמים. ברוח התקופה, שמות רחובותיה של גבעת שמשון ב' עניינם גבורה וקוממיות: רחוב גיבורי ישראל בחלקו הדרומי (לימים יגאל אלון), גוש עציון (כבוד למגיני הגוש ופיצוי סמלי על העלמותו ממפת הישובים), רחוב רפאל רייס ורחוב אנצו סירני . יוצא הדופן הוא רחוב עיינות בגבול גבעת שמשון ב' עם שכונת גבעת אלישיב, הנקרא על שמו של בית הספר החקלאי הסמוך לנס ציונה. לקראת יום העצמאות תש"י (20 באפריל 1950) נחנך במקום זה רחוב שני הטייסים על שמם של שפרינצק וסוקניק. שמו הוחלף לרחוב עיינות רק בסוף אותו העשור.

גבעת שמשון ב' מסומנת בתצ"א משנת 1956.

רחוב עיינות (צילום: GSV 2011). שנקרא בעבר רחוב שני הטייסים.

רחוב שני הטייסים (סומן במספר 782) בחלק ממפת פרצלציה, 1955.

ביום הזיכרון בשנת 1957 נחנכה אנדרטת השחף בגן העצמאות.

.

ערכים בסביבה

.

שיכון עולי יוון

גבעת אלישיב

שכונת התקווה

גבעת שמשון