קולנוע אסתר (מלון סינמה) מאת רחל רמרז

בבניין מרשים הניצב בכיכר צינה דיזנגוף מספר 10, במבנה המשלים בצורתו את כל שאר הבניינים מסביב לכיכר הוא חלק מהתכנון של האדריכלית ג'ניה אוורבוך (1909-1977), פועל מלון סינמה. שמו אינו סתמי. לא תמיד היה זה מלון. כאן פעל בית קולנוע עוד בזמנים שקראו לקולנוע 'סינמה'. היה זה קולנוע אסתר.

בנייתו של הקולנוע החדיש הושלמה בשנת 1939 מעט אחרי סלילתה של הכיכר. הבעלים-יזמים, בני הזוג אסתר ומשה נתנאל, עלו ארצה בשנת 1924 מהעיר עדן, מושבת כתר בריטית אז, ואיתם ממון רב. הם התישבו בתל אביב והשקיעו בין השאר בנדל"ן. קולנוע אסתר הוא אחד מעשרות בניינים שהמשפחה בנתה בעיר. הפתיחה החגיגית התקיימה בתאריך 30 במרץ 1939 בחסות ראש העיריה ישראל רוקח והוקרן בו הסרט 'שלגיה ושבעת הגמדים' מבית אולפני וולט דיסני. בשנתו הראשונה נקרא האולם החדש קולנוע כיכר דיזנגוף ולאחר מכן נקרא על שמה של אסתר נתנאל. שם שנשאר איתו למעל מיובל שנים.

מתכנני הבניין, האדריכל יהודה מגידוביץ' ובנו המהנדס רפאל מגידו הקימו מבנה מפואר אשר התאים לרוח סרטי התקופה, והביא עימו לקהל הצופים את הזוהר ההוליוודי. בחזית נשען הבניין על עמודים מסיביים ומפינת רחוב זמנהוף ועד לרחוב ריינס סובבות את הבניין מרפסות סרט האופייניות לבניינים סביב כיכר צינה דיזנגוף. הלובי של בית הקולנוע היה חלל ענקי ובצידו גרם מדרגות מהודר שהוביל לאולם הקולנוע וליציע. למטה בקומת הכניסה פעל קפה אומנות עם רחבת ריקודים שם התחכחו זה בזה אזרחים מכובדים העיר לצד פקידים בכירים באדמיניסטרציית המנדט הבריטי. לאחר קום המדינה הפך קפה אומנות לסניף של הוועד למען החייל, ואז רקדו שם חיילי צה"ל. במשך עשרות שנים אחר כך שימש הלובי לשעבר כסניף של הבנק הבינלאומי. בקטע אחר של חזית הבית, בפינת רחוב ריינס, הקים הסוחר אריך אקמן את חנות הכלבו הראשונה בתל אביב, כלבו 'אקמן'.

באולם הקולנוע וביציע היו כאלף מקומות ישיבה. כמקובל באולמות פאר היו ביציע תאים פרטיים למי שידו משגת. תאי המכובדים היו מפוארים ומרוהטים בכורסאות עור שדוגמתן מוצבות בלובי בית המלון. חידוש מרענן בבית קולנוע זה היה מיזוג האוויר. קולנוע אסתר היה מהראשונים בארץ-ישראל בו הותקנה מערכת מיזוג אוויר מרכזית. קולנוע אסתר פעל למעלה מחמישים שנה בהנהלת משפחות נתנאל-גולדשמיד ושותפים נוספים. הוא נחשב לאחד מבתי הקולנוע המובילים בעיר, והוצגו בו מיטב הסרטים ההוליוודים והאירופאים. היה זה מסך הקולנוע המרכזי בארץ להצגת סרטי מטרו גולדן מאייר (MGM). בשנותיו הראשונות שימש האולם לפרקים גם כבית כנסת בחגים, כאולם לכנסים פוליטיים ואף כזירה למופעי איגרוף.

זמנם של בתי הקולנוע הגדולים והמפוארים חלף ובשנת 1998 החליטו הבעלים להסב את המבנה למלון בוטיק. למוסד החדש ניתן השם מלון סינמה ולא סתם. המלון כולו הוא הומאז' לימי הסינמה ונדמה שכל פינה בו מאזכרת את עברו הנוצץ כבית הקולנוע. המבנה הוגדר כבניין לשימור מחמיר, גם בחזיתות הפונות לרחוב וגם בחלקיו הפנימיים. אדריכל השימור אריה דבילנסקי בשיתוף עם ההיסטוריון דני גולדשמיד עיצבו את המלון בהקפדה על השימור לא רק של המבנה אלא גם של העבר המפואר של קולנוע אסתר.

דני גולדשמיד, מיורשי בית הקולנוע והיזם מטעם משפחות הבעלים, אסף ושמר משך השנים כל פרט הקשור בבית הקולנוע ובזמן עבודת השיפוץ השימור והשינוי של בית הקולנוע למלון, נעשה בהם שימוש. לובי הכניסה וחדר המדרגות נשארו כשהיו במקור, המדרגות הדרמטיות, המעקה, החלונות הבלגים, גופי התאורה ושאר האביזרים הם מקוריים. גם ויטרינות התצוגה בהם היו פרסומי ה"בקרוב" של הקולנוע נשמרו כשהיו וניתלו בהם כרזות מקוריות מהאוסף הפרטי של גולדשמיד. ההיסטוריה של קולנוע אסתר מוצגת באופן אותנטי בחלל הלובי, לאורכו של גרם המדרגות ובגלריה. במקום הוצב ריהוט שחלקו מקורי, צילומים וכרזות מקוריים של הקולנוע וסביבתו ושתי מקרנות קולנוע מקוריות מימי המנדט הבריטי.

מלון הבוטיק סינמה נפתח בשנת 2001. במלון 85 חדרי אירוח, חדר אוכל הפתוח לכיפת השמיים המסמל את חלל אולם הקולנוע ומרפסת גג ענקית המשמשת לאירועים.

כיכר צינה דיזנגוף בגלויה מ-1939. ברקע במרכז נראה קולנוע כיכר דיזנגוף.

כיכר צינה דיזנגוף ובית קולנוע אסתר בצילום (1948) מתוך מגזין LIFE האמריקאי.

כרזות של כמה מהסרטים שהוצגו במהלך השנים בקולנוע אסתר.

תפאורות ענק בחזית קולנוע אסתר. לסרט דון קמילו (1953) ולסרט עיר אלימה (1970) עם צ'רלס ברונסון.

קולנוע כיכר דיזנגוף (באדיבות דני גולדשמיד) ושלט בקופת קולנוע אסתר.


ערכים בסביבה

.

כיכר צינה דיזנגוף

אדמת מרכז תל-אביב

שכונת כרמליה

מועדון מלוא