שכונת מוגרבי מאת דני רכט

בית אופרה מוגרבי שהפך לקולנוע ובסוף נשרף, מוכר לכל. יש מי שגם מכיר את בית מוגרבי ברחוב הרצל. אך מי שמע על שכונת מוגרבי? מדובר בשטח מעבר לואדי מוסררה (נתיבי אילון של ימינו) שנרכש על ידי משפחת מוגרבי בשותפות עם אגרובנק. הבנק לחקלאות ולבניין שהיה שותף גם ברכישת אדמות גבעת שמשון הסמוכה. השכונה נמצאית בסביבת רחובות יציאת אירופה וגוש עציון והיא מוקפת בשכונות שהמכנה המשותף לכולם היה חתך סוציו-אקונומי נמוך: שיכון פליטי הדבר, שיכון עולי יוון, שכונת גבעת שמשון ושכונת מכבי החדשה.

שכונת מוגרבי החלה להבנות בתחילת שנות הארבעים (1942-1943). לצד בתי מגורים נבנו בה גם בתי מלאכה ואף בית חרושת לעיבוד עורות, למורת רוחם של התושבים. במהלך השנים החליפו וילות נאות חלק מהבתים. על מגרשים אחרים נבנו בתים למשפחות מורחבות ובהם מספר דירות (אך לא מדובר ברישום כבית משותף). במפה שצורפה לידען מעריב (הוצאת מעריב, 1973) עוד מוזכר שם השכונה. אך ברבות השנים הוא נשכח, כמו גם שמות חלק משמות השכונות הסמוכות לה.

בשכונה פעלו לא מעט בתי מלאכה ועסקים. חלקם היו מטרד של ממש לשכנים מחוסרי היכולת . לדוגמא בית החרושת לעורות של האדונים ווירטשפטר וויינר. שעשו עסקים ממשרדם שבפסאז' התור, בזמן שהשכנים לבית ברחוב יציאת אירופה 46. נאלצו לסבול במשך שנים את הצחנה העולה ממנו.

במפה שצורפה לידען מעריב (הוצאת מעריב, 1973) עוד מוזכר שם השכונה. אך ברבות השנים הוא נשכח, כמו גם שמות חלק מהשכונות הסמוכות לה.

בית החרושת לעורות של האדונים ווירטשפטר וויינר. ברחוב יציאת אירופה 46.

בית משנת 1944. רחוב יציאת אירופה 33 פינת החותרים 16.

מודעה בעתון הצופה, 28-10-1946.

.

ערכים בסביבה

.

גבעת שמשון

גבעת שמשון ב'

שיכון עולי יוון

גבעת אלישיב