יד אבנר מאת דני רכט

קורות חייו הבוגרים של אלימלך אבנר (זליקוביץ'. או בקיצור זליג) קשורים בקשר הדוק לארגון ההגנה ולעיר תל אביב. בשנת 1921 פיקד זליג על קורס המפקדים הראשון של ההגנה. ובהמשך, בין השנים 1931-1944, שימש כמפקד העיר תל אביב. החל משנת 1944 ניהל זליג מחלקת השיכון העירוני ובמסגרת זאת טיפל בהקמת שיכון לחיילים משוחררים על אדמת זאבלווי (יד אליהו) והקמת שיכון לפליטי הספר ליד גבעת רמב"ם (רמת ישראל). עם הקמת צה"ל מונה לאלוף ופיקד על המימשל הצבאי שרק הוקם. אז גם אימץ את שמו המחתרתי אבנר כשם משפחתו. בשנות החמישים היה אלימלך אבנר מיוזמי בניית שכונת מפקדי ההגנה אפקה מצפון לגרעין הכפר הערבי לשעבר שייח מואנס.

באפריל 1960, במלאות שלוש שנים למותו, הונחה במגרש גדול במרכז שכונת אפקה אבן פינה לבית ההגנה ע"ש האלוף אבנר. מרכז קהילתי לתושבי השכונה, כמו גם מקום מפגש פעיל לוותיקי ההגנה. התוכנית המקורית כללה אולם מופעים ובו שש מאות מושבים, חדרי קריאה וחוגים, בריכת שחייה, אולם ספורט, רחבת מסדרים וגן ציבורי גדול. על תכנון הפרוייקט הופקד האדריכל שמואל ברקאי. המימון הגיע מעיריית תל אביב, כמו גם מוועד השכונה. במהלך בניית המבנה המרכזי של הקומפלקס פשטה העמותה הציבורית להקמת יד אבנר את הרגל ושלד הבית עמד נטוש במשך שנים. בשנת 1970 יזמו העיריה וועד השכונה הסכם עם אוניברסיטת תל אביב הפועלת בסמוך. המבנה הנטוש הועבר לידיה של האוניברסיטה בתנאי שהמקום יופעל על ידה ויקרא יד אבנר. האוניברסיטה עשתה מספר שינויים בתכנית הבניין על מנת להתאים אותו לצרכיה ומאז משמש המקום כבית החוג לגיאוגרפיה וסביבת האדם. בית יד אבנר נמצא ברחוב זליג 10. רחוב קצר הנקרא על שמו של אלימלך אבנר.

פרופ' גדעון ביגר מהחוג לגיאוגרפיה מוסיף כי במקום פועלת גם תחנת משטרה ומשמר אזרחי.

מבט על שכונת אפקה (1971). צילום: ישראל הרמתי. את הבתים הצנועים מחליפות וילות מרשימות. בצד שמאל נראה השלד של בית יד אבנר.

יד אבנר משופץ על מנת לשמש כביתה של המחלקה לגיאוגאפיה וסביבת האדם באוניברסיטת תל-אביב. צילום משנת 1973.

עצים בקדמת יד אבנר מסתירים את המבנה. Google Street View, 2011.

אלוף אלימלך (זליג) אבנר. צילום מתוך האנציקלופדיה לחלוצי הישוב ובוניו.

.

ערכים בסביבה

.

אפקה

בית שמיר (בית אברהם עופר)

בית שלמה להט

בית משה עמיעז