תל קסילה מאת מערכת האנציקלופדיה העירונית

תל הסטורי מעבר לירקון השולט על סביבתו. שטח התל נכלל לפני קום המדינה באדמות הכפר שייח מואנס. כיום נכלל התל בשטח קריית המוזיאונים במוזיאון ארץ-ישראל ובקרבת גשר הירקון. התל נחפר לראשונה בשנת 1949 על ידי משלחת אותה הוביל פרופ' בנימין מזר (מייזלר). את החפירה המדעית הראשונה במדינה העצמאית (רישיון חפירה מס' 1 של מדינת ישראל) יזמה החברה לחקירת ארץ-ישראל והיא נתמכה על ידי עיריית תל-אביב.

בחפירה הראשונה נתגלו במקום אוסטרקונים כתובים בכתב עברי קדום מתקופת בית ראשון. חוקרים מעריכים שלצד התל על גדת נחל הירקון פעל בתקופה הפלישתית נמל. משלחת מדעית נוספת, הפעם בראשות עמיחי מזר (האחיין של) חפרה בתל בסוף שנת 1954. ובין השנים 1971–1974.

לפי ד"ר איתן איילון, האתר הקדום בתחומי מוז"א, מוזיאון ארץ-ישראל, תל-אביב: גבעת התל (טריג 135A) נקראת בפשטות "אל-ח'ירבה" – החורבה. קסילה (El Qasile) הוא שמה של חלקת שדות גדולה ממערב לכפר שייח מואנס (קסילה הוא מונח הקשור בערבית ל-קציר, קש). כשפרופ' בנימין מזר המנוח חפר בתל ב-1948 הוא חיפש שם מתאים, במקום המונח הכללי "חורבה". הוא הציע קסילה. ועדת השמות התנגדה לכך והעדיפה מן הסתם שם עברי, אך מזר התעקש וזה שמו של התל עד היום. מובן שאיננו יודעים את שמה של העיר הפלשתית הקדומה ששכנה בו.

תל קסילה (1949) בצילום של רודי ויסנשטין.

החפירה הראשונה בתל (1949). צילום של פרד צ'סניק.

החפירה השניה בתל קסילה. צילום מחודש נובמבר 1954.

טיול לחפירות תל קסילה בהדרכת פרופ' יעקב קפלן, הארכיאולוג העירוני, 1954.

.

ערכים בסביבה

.

מוזיאון הארץ (מוז"א)

גן הוואי (אל-עלמיין)

מלון רמת אביב / סביוני רמת אביב

הבריכה הלימודית