אולם חן ברחוב סלמה מאת דני רכט

אין כנראה מי שגדל בתל אביב ואינו מכיר את אולם קולנוע חן שבכיכר דיזנגוף. אולם מסתבר שבאותה התקופה בה נבנה האולם המפורסם, נבנה בעיר עוד אולם חן אותו כמעט אף אחד אינו מכיר. אולם חן ברחוב סלמה 149 פעל מסוף שנות הארבעים ועד תחילת שנות השבעים ושימש את תושבי השכונות סביבו, שפירא, גבעת משה, העובד, שיבת ציון, גבעת נער ועוד.

באולם חסר הגג התקיימו ארועים שונים, שמחות משפחתיות, הצגות תיאטרון והקרנות סרטי ילדים. אם כי מעולם לא שימש רשמית כבית קולנוע (כזה החבר בהתאחדות בעלי בתי הקולנוע). ידיעה משנת 1954 בעתון מעריב מעדכנת את הקוראים כי "השחקנים היהודים המאוחדים מחדשים את פעילותם במוצאי השבת הקרובה בהצגה שולמית מאת גולדפאדן. ההצגה תתקיים באולם חן - אך לא בכיכר דיזנגוף אלא בדרום העיר". בעונת הבחירות שימש אולם חן לעצרות פוליטיות לרשימות מכל קצות הקשת הפוליטית: מפא"י, חרות, החזית הדתית, המערך ועוד.

המבנה הלא גמור של אולם חן חריג בין כל בניני הסביבה. חגיגה של לבני סיליקט, בלוקים ותמיכות בטון והכול חשוף ונראה לעין. במת האולם ממוקמת בכותל המזרחי ומרפסת הסינר האלכסונית בחזית המבנה המעניין נראית היטב מרחוב סלמה. הבנין כולו משמש היום חנות, מפעל וסטודיו לעיצוב של חברת יהלום תאורה, יצרני גופי תאורה בניפוח זכוכית אמנותי.

תודה לרחל רמרז וליהודה בכר.

חזית בית אולם חן המשמש כיום חברה לייצור גופי תאורה, ברחוב סלמה 149.

הקיר הצפוני של בית אולם חן. חגיגה של לבני סיליקט, בלוקים, תמיכות בטון. והכול חשוף ונראה לעין.

הגגות האדומים של בתי גבעת נער ובית אולם חן. מבט מהתחנה המרכזית החדשה. צילומים: הניה מליכסון, 2013.

.

ערכים בסביבה

.

אדמת פומברובסקי

גבעת נער

שכונת העובד (שכונת העבודה)

קולנוע זהר