בית אשכול (בית נפגעי פעולות האיבה) מאת דני רכט

לוי אשכול (שקולניק) התגורר במעונות עובדים הו"ד ושימש בין השנים 1945-1948 כמזכיר מועצת פועלי תל-אביב. בשנת 1948 היה למנכ"ל הראשון של משרד הבטחון. בהמשך שימש במשך 11 שנים כשר אוצר (החליף את אליעזר קפלן) ובשנותיו האחרונות כיהן כראש ממשלה. אשכול (1895-1969) הונצח בעיר ברחוב מרכזי ליד שיכון ל' ושדה דב בעבר הירקון. הנצחה פחות מוכרת לאשכול נמצאת בשכונת יד אליהו.

בחלקו המזרחי, לקראת המפגש עם רחוב יגור, מתרחב רחוב בית אורן. מדובר בכיכר עירונית צנועה שהפכה לרחבת חנייה גדולה. בצידה הצפוני של הרחבה נפתח בשנת 1970 בית אשכול, מרכז קהילתי של מועצת פועלי תל-אביב, ששימש לפעילות חברתית, תרבותית וחינוכית לתושבי שכונת יד אליהו. כאן נפגשו התושבים להרצאות, חוגים, קורסים. וכאן פעלו מסגרות כמו מרכז ייעוץ, ספריית עיון, מרכז סיוע לעולים, ומכללה לגמלאים. במקום גם אולם ארועים קטן ובו מאתיים מקומות ישיבה. הבית תוכנן להיבנות בסוף שנות החמישים, אך בנייתו החלה בשנת 1967 בתכנון משרד לייטרסדורף בלזיצמן אדריכלים.

בשנות התשעים, חוותה הסתדרות העובדים הכללית משבר כלכלי גדול ומועצת הפועלים התפרקה מנכסיה. בהמשך, נמסר הבית לארגון נפגעי פעולות איבה והוא משמש מאז כמועדון, כמו גם את משרדי הנהלת הארגון. מדובר בארגון א-פוליטי ועל-מפלגתי, המאגד בתוכו אלפי משפחות שכולות, אלמנות, יתומים ונכים, שהוכרו על ידי מדינת ישראל כנפגעי פעולות איבה. בשנת 1998 זכה הארגון בהכרה ממשלתית כארגון היציג הבלעדי של נפגעי פעולות איבה.

לוי אשכול (שקולניק) התגורר במעונות עובדים הו"ד. צילום מתוך שבועון העולם הזה, 1964.

לוי אשכול בתקופת כהונתו כשר האוצר וחבר הנהלת הסוכנות. מקור: הארכיון הציוני המרכזי.

אסיפת תושבים באולם בית אשכול, 1970 (מתוך אוסף עת"א).

בית אשכול. כיום בית נפגעי פעולות האיבה. צילום: GSV 2011.

.

ערכים בסביבה

.

בית השוטר

בית השריון

בצרון (עזרא ובצרון)

בצרון ב'