בית החלוצות מאת מערכת האנציקלופדיה העירונית

הבית נבנה ברחוב המלך ג'ורג' 37 על ידי ליגת נשים למען ישראל ולכן נקרא לעיתים בית לנ"י. הוא הוקם בשנים 1935-1936 בחלק מהשטח בו פעל משק הפועלות ברחוב הכרמל בעיר. הידוע מבין משקי הפועלות - משק הפועלות צפון - פעל ליד שכונת אפרים (בשטח משק זה נבנה בהמשך בית חנה), אך משק הפועלות בדרום העיר היה הראשון שהוקם (1924) בתחומי תל-אביב.

מתכננת בית החלוצות (בית לנ"י) ד"ר אלזה גדעוני (1900-1978) בתו של האדריכל פאול מנדלשטם, נולדה בסנט פטרסבורג ולמדה בברלין. תיכננה בתל-אביב והצטרפה בהמשך כשותפה במשרד האדריכלים קאן וג'ייקובס. בניו-יורק. בארבעת שנותיה בארץ (1933-1937) בנתה גדעוני בעיר את הביתן השבדי ואת קפה גלינה (עם ג'ניה אוורבוך ושלמה גינזבורג) ביריד המזרח, את בית המגורים המרשים ברחוב ריינס 12, ואת בית הספר לחקלאות וכלכלת בית בנחלת יצחק. את בית החלוצות (בית לנ"י) תכננה גדעוני בשיתוף המהנדס אליעזר צייזלר.

בספרו האוטוביוגרפי המומלץ בחיי: קורות חייו של צבר מצוי (הוצאת לשון, 2016) כתב פוצ'ו (ישראל ויסלר)... "כשהתחילה מלחמת העצמאות הלכו כמה מתלמידי השמינית של גימנסיה הרצליה בתל אביב לבית החלוצות ברחוב המלך ג'ורג' כדי לשמוע את דבריו של יגאל אלון, מפקד הפלמ"ח. אלון סיפר להם על הקרבות והזמין את התלמידים להצטרף לפלמ"ח. אחד הבחורים שאל אותו: "מה יהיה כאן בארץ אם מחר כל הנגרים יעזבו את הנגריות, כל הרופאים יעזבו את בתי החולים, כל האופים יעזבו את המאפיות, וכולם ילכו לפלמ"ח?" התשובה היתה: "זה דווקא לא מדאיג אותי. מה שמדאיג אותי זה מה יהיה כאן בארץ אם כל הנגרים יישארו בנגריות וכל הרופאים בבתי החולים וכל האופים במאפיות, בעוד מדינות ערב צוברות נשק ואנשים ועוד מעט, ב–15 במאי, יסתערו עלינו הטנקים והתותחים שלהן".

בית החלוצות בצילום משנת 1951.

שנות הארבעים. דיירות חדשות בכניסה לבית החלוצות ברחוב המלך ג'ורג'. צילום של ליזלוטה גרז'בינה (1908-1994).

.

ערכים בסביבה

.

בית חינוך עובדים

משק הפועלות ברחוב הכרמל

גן מאיר

בית ויצ"ו (בית זילנדיה החדשה)