בית ברטונוב / בית לייוויק מאת רחל רמרז

לבית ברחוב דב הוז 30 יש חזית מיוחדת הבולטת ביחס לבתי הסביבה. זהו בית אגודת הסופרים והעיתונאים כותבי היידיש בישראל. הבית ממוקם בלב שכונת שחקני הבימה (שכונתה כך למרות שגם שחקני תיאטרון אהל ואמנים אחרים גרו בה). האדמה היתה אדמת קרן קיימת לישראל, עליה בנו השחקנים את בתיהם. את השכונה תכננו שנים מגדולי האדריכלים שבנו בתל-אביב: ג'ניה אברבוך וזאב רכטר. במקור היו בתי השכונה בני קומה אחת או שתיים. גם ביתה של משפחת ברטונוב היה במקור בן שתי קומות. יחד עם השחקן יהושע ברטונוב, מותיקי ומייסדי הבימה וחתן פרס ישראל (1879-1971) ורעייתו מרים. התגוררו כאן גם בתם דבורה, רקדנית וכוריאוגרפית, ובנם שלמה, שחקן וקריין.

הבית נמכר ונהרס ובמקומו נבנה בית בן ארבע קומות ומרתף. בקומה השנייה והשלישית של הבניין נבנה אולם אירועים בן 120 מושבים, עם יציע ובמה גבוהה בסגנון אותם הימים. הבניין נחנך ברוב הדר בתאריך 14 במאי 1970 בנוכחות ראש הממשלה גולדה מאיר.

הבית נקרא על שמו של ה. לייוויק (לייוויק האלפרן) - משורר אידי, סופר, הוגה ומחזאי מגדולי התקופה שמוכר לרבים כמחבר המחזות הגולם, חלום הגולם וכבלים. לייוויק נולד בדצמבר 1888 במינסק בלארוס. בגיל צעיר הוא גורש מהישיבה והצטרף לתנועת הבונד ובשנת 1904 פרסם את שיריו הראשונים ביידיש בעיתוני התנועה. הוא נכלא הובל לסיביר ונידון למאסר עולם בגלל פעילותו המהפכנית. כעבור זמן הוא נמלט מסיביר, ברח מרוסיה והגיע לניו יורק. לייוויק פרסם ספרים רבים, וזכה לכבוד גדול גם בברית המועצות. הוא גר תקופה קצרה בארץ אבל רוב שנותיו חי בניו יורק שם נפטר בדצמבר 1962.

אגודת סופרי ועיתונאי יידיש בישראל, בעלת הבניין, הוקמה בשנת 1928. האגודה נתנה בית וביטוי לכותבים שיידיש היא שפת אמם, שסבלו במיוחד בשנים הראשונות להקמת המדינה בגלל מדיניות ה"עברי דבר עברית" והיחס המזלזל ליידיש כשפת הגולה. עד הקמת הבית קיימה האגודה את פגישותיה במרתף בבית שבדב הוז 25. היו תקופות פריחה לבית לייוויק, במיוחד בשנים שבראש האגודה עמדו העיתונאי משה גרוס-צימרמן (1891-1974) והסופר והבלשן מרדכי צאנין (1906-2009). במקום היו מסעדה ובית קפה, הבית המה ממבקרים והיה מקום מפגש לגדולי התרבות הידית. גם היום פועלת במקום הוצאת ספרים – הוצאת ה. לייוויק המפרסמת בעיקר ספרים ביידיש.

מרתף הבניין שימש בעבר כגלריות לאומנות וכמחסן ספרי יידיש. היה תקופה קצרה מרכז לילדים וכיום מושכר מטעם האגודה למשרד עורכי דין.

הגב' מירית ברמן מוסיפה (10.5.2014): "הבית נבנה במקור על ידי יהושע ברטונוב ויהודה רובינשטיין שחקני הבימה. בשנת 1968 עזבה משפחת ברטונוב את הבית בעקבות הצעה מפתה של קבלן שבנה עבור כל המשפחה בית דירות וסטודיו לדבורה ברטונוב. החלק שלהם בבנין נמכר לאגודת סופרי היידיש. החלק האחר של רובינשטיין נשאר שייך למשפחה. בבנין גרה עדין אמי אביבית, בתם של יהודה ובת ציון רובינשטיין".

יהושע ברטונוב ולוח ההנצחה על קיר בית לייוויק.

בית לייוויק בשנתו הראשונה, 1970.

כרטיס כניסה לטקס חנוכת הבית.

ראשת הממשלה גולדה מאיר נואמת בטקס חנוכת בית לייוויק, 14-5-1970.

ה. לייוויק (לייוויק האלפרן). פסל ראש, יצירת מייכל מילברגר.

.

ערכים בסביבה

.

בתי הבימה

בית פינקל (צירות טורקיה)

שכונת בנק המזרחי (תל נורדאו צפון)

וילה פניאל/ בניין הסופרמרקט הראשון