בית ניסים כרסנטי מאת שולה וידריך

הבית הצהוב בעל התריסים הכחולים נבנה בשנת 1928 על מגרש פינתי בגבול לב תל אביב ואדמת כרם מוסתקים (לב תל אביב ב'). שדרות רוטשילד 78 פינת רחוב נחמני. את הבית תכנן האדריכל פנחס (פיליפ) היט (1888-1949) יוצא העיר לבוב ובוגר הפוליטכניון בעיר צ'רנוביץ'.

הבית תוכנן בשנת 1928 כוילה עירונית בת חמישה חדרים עבור ניסים כרסנטי (מורה לערבית הגימנסיה הרצלייה) ואשתו, שהיתה מעורבת מאוד בתכנון הבית לפרטיו. היט בנה עוד קודם בתל-אביב, אך בית כרסנטי הוא הראשון שבנה בעיר בסגנון מודרניסטי. קדמו לו בתים שבנה בסגנון האקלקטי כמו בית יעקב גראוס ברחוב ביאליק 9 ובית ברנקביץ' ברחוב גאולה 45.

בעל הבית כרסנטי נולד ביפו, אך נשלח ללמוד בבירות, לבנון. ומאוחר יותר המשיך בלימודיו בבית מדרש למורים אליאנס להכשרת מורים לארצות המזרח, שפעל בפריס. לאחר שסיים את לימודיו לימד כרסנטי ערבית וצרפתית בבית ספר בדמשק. בהמשך לימד גם באלכסנדריה. עם חזרתו לארץ שימש כרסנטי תקופה קצרה כמנהל בבית הספר בראשון לציון, אך בשנת בשנת 1911 התקבל כמורה לצרפתית וערבית בגימנסיה העברית הרצליה. משרה בה החזיק עד יומו האחרון.

ניסים כרסנטי נודע בדיבורו בעברית צחה ובמבטאו העברי היפה. אשתו גברת כרסנטי הייתה מעורבת בכל שלבי התכנון של הבית. כאשר בנה כרסנטי את ביתו, סיפרו בתל אביב שהבית בנה "מעבר להרי החושך" כדי להרחיק את שלוש בנותיו היפות כרמלה, מקסימה ועופרה מבחורי העיר. בהמשך אירחו בני הזוג בביתם את דניאל אייזקס רופוס, המרקיז הראשון מרדינג ואורחים מכובדים נוספים.

במגרש הסמוך נבנה שנה קודם בית לתיאטרון הארץ ישראלי (התא"י) ושימש תקופה קצרה אחר כך את תיאטרון הבימה (עשור אח"כ הפך האולם לקולנוע שדרות). בין חלק משחקני התיאטרון לבין בני המשפחה נרקמו יחסים קרובים והגברת כרסנטי נהגה להציע להם אוכל ומשקה.

חוקר יפו שמואל גילר מוסיף שניסים כרסנטי היה קרוב משפחה של משפחת עמיאל, וטיפל עבורם בבית הגבירים שברחוב יפת, מאחר והם התגוררו בירושלים.

אדריכל אור אלכסנדרוביץ' מוסיף שמשפחת כרסנטי היה קשורה בקשרי נישואין גם עם משפחת שלוש: אחת מאחיותיו של אהרן שלוש נישאה לסבו של נסים כרסנטי, שנקרא גם הוא נסים כרסנטי.

בית ניסים כרסנטי. תאריך וצלם לא ידועים.

בית ניסים כרסנטי. צילום משנת 1938.

רשיון לבניית וילה עירונית בת קומה אחת. 1928.

..

ערכים בסביבה

.

לב תל אביב

בית ש. בן ציון / בנק קונטיננטל

קולנוע שדרות (התא"י) / בנק מסד

בית רובינסקי ובראון