קולנוע שדרות (התא"י) / בנק מסד מאת דני רכט

בתל אביב של ראשית שנות העשרים התפתחה סצינת תיאטרון בזעיר אנפין, במרכזה פעלו התיאטרון העברי (אשר פעל באולם קולנוע עדן) ואחר כך גם התא"י (התיאטרון הארץ ישראלי) עבורו נבנה הבית בשדרות רוטשילד 80. תיאטרון זה נוסד בברלין בשנת 1923 על ידי מרים ברנשטיין-כהן ושחקנים נוספים. מנהלו הראשון היה מנחם גנסין. הקרקע למבנה נתרמה ע"י הנדבן י.ל. גולדברג. את האולם בן 270 מקומות הישיבה תכנן בשנת 1927 האדריכל יעקב אורנשטיין, אשר בנה שנה קודם לכן שני אולמות מופעים גדולים: בית העם (בית אל על כיום) ואת גן רינה (מגדלות). שניהם ברחוב בן יהודה. בערב הפתיחה הופיעו האחיות אורנשטיין. רקדניות ידועות וגם, בנותיו של האדריכל.

התיאטרון הארץ ישראלי פעל באולם תקופה קצרה, עד הפסקת פעילותו. כך שבעשור הראשון שימש האולם בעיקר את קבוצת שחקני תיאטרון הבימה, חסרי האולם. בשנת 1938 הפך האולם חסר הגג לבית קולנוע שדרות אשר פעל ברציפות עד אמצע שנות השבעים. לפני הריסתו צולמה במקום סצינת ההתפלחות לקולנוע בסרט אסקימו לימון.

מבקר הקולנוע אורי קליין מעיד כי "היה אפילו קולנוע באמצע שדרות רוטשילד, לא רחוק מרחוב שינקין, שקראו לו קולנוע שדרות, ותמיד אפשר היה להשיג לו כרטיסים, גם במוצאי שבת, כיוון שהוא נהג להקרין סרטים שכבר הוקרנו בבתי הקולנוע האחרים בתל אביב, ועברו אליו לשבוע הקרנה נוסף ואחרון"

העיתונאי והמטייל ספי בן יוסף מספר על העלמותו של בית הקולנוע השכונתי ש"חנות הפרחים של ליקה נשענה אל קיר הלבנים השמאלי שלו, נמסכת בחצרו האפלולית ומבשמת את האוויר בכל מרכז הבולוואר בניחוח מתקתק ורענן שנמר מכתמי הצבע העליזים בדליי הפח".


בתחילת שנות השמונים נהרס קולנוע שדרות. במקומו נבנה ביוזמת דב כיטוב בית בנק מסד של הסתדרות המורים. ארבעים שנה אחר כך, בראשית שנת 2020, נהרס בית בנק מסד. במקומו נבנה פרוייקט מגורים יוקרתי.

אולם התא"י (התיאטרון הארץ ישראלי) עם סיום בנייתו. 1927.

השטן בכיכובו של פרנק סינטרה, מציג בקולנוע שדרות. צילום: פנחס בן-שחר, 1962.

בית זמני לתיאטרון הבימה. צילום: רודי ויסנשטיין, 1936.

קולנוע שדרות בציור של חיה שוורץ (1912-2001) משנות הארבעים. ועליו כרזת פרסומת הרקדן-שחקן פרד אסטיר. תודה לעידו ששון.

סופו של בית קולנוע שדרות. "מאחר שערכו הארכיטקטוני של האתר אפסי אנו מסתפקים בשילוט מתאים ובולט...". תודה לשולה וידריך.

קולנוע שדרות. עם גג. 1955.

בקדמת בניין בנק מסד שהחליף את קולנוע שדרות הוצב שלט הזכרון לתיאטרון הראשון בעיר. צילום עידו ששון, 2015.

כרזה של התא"י, פברואר 1927. למעלה מימין, לוגו התיאטרון.

אולם התא"י (HATAY) מסומן ע"ג מפה משנת 1930.

בית המגורים היוקרתי שנבנה במקום בית בנק מסד. הדמיה: בר אוריין אדריכלים.

אם בעל כרחה. הסרט שיסיר את דאגות הזמן מכל אחד ואחת. 1941.

..

ערכים בסביבה

.

לב תל אביב

כרם מוסתקים (לב תל אביב ב')

בית ניסים כרסנטי

בית רובינסקי ובראון