כרם באמיה מאת דני רכט

רחוב העבודה הוא אחד מרחובותיה הראשים של שכונת מרכז בעלי מלאכה א' (מחניים) אולם בראשית ימיה היה הרחוב גבול לשכונה. מצפון לו נמכרו נחלות לאדונים ליברסון, טובקין וקרינקין. הראשון מכר את נחלתו לאדון גצל שפירא אשר בנה שם את בתי שפירא (המוכרים כסמטאות פלונית ואלמונית). השני בנה בשטחו את בתי טובקין. והשלישי, רוקח וסוחר תמרוקים (בית מרקחת קרינקין פעל ברחוב הרצל 17) מכר את כרם באמיה, ששטחו קצת יותר מארבעה דונאם, ליהודה גוּר (גְרָזוֹבְסקי).

האדון גור, מהמכובדים בתושבי העיר, התפרסם בעיקר כמחבר מילונים, כסופר וכמתרגם. את ביתו בנה ברחוב גרוזנברג. עוד קודם לייסוד העיר, עבד גור (1862-1950) כמורה במקווה ישראל ובבית הספר לבנות. בהמשך עבד בסניף יפו של בנק אפ"ק. בתו הדסה נישא לאדווין סמואל, בנו של הנציב העליון הראשון.

פעילות פחות מוכרת של גוּר (גְרָזוֹבְסקי) היתה רכישת קרקעות למטרות רווח או בנאמנות עבור אחרים. גור גאל לדוגמא מספר מגרשים צמודים באדמת ג'זאוי (ברחוב מלצ'ט בקטע שבין רחובות בלפור ומזא"ה וסמוך לאדמת שארית ישראל). באמצע שנות העשרים, עוד קודם לקנייה זאת, רכש גוּר (גְרָזוֹבְסקי) את אדמת כרם באמיה (נרשם לעיתים דנבמיה). מדובר בקרקע בגבולה הצפוני של שכונת מרכז בעלי מלאכה אשר חולקה לשבעה מגרשים ונמכרה לאנשים פרטיים. חלק מאדמת הכרם הופקע על ידי העיריה לצורך סלילת חלק מרחוב המכבי שהפך בהמשך לרחוב פרץ חיות. מצפון גובלת הקרקע באדמת כרם משה ומזרח היא גובלת באדמת השותפים אשכנזי וסחרוב. מהבתים אשר נבנו בשנות העשרים על אדמת כרם באמיה שרד רק בית פלדמן (רחוב העבודה 11) ששופץ והורחב.

בצילום משנת 1928 לכיוון צפון-מזרח נראים שני הבתים הראשונים שנבנו בכרם במיה לצד מתחם בתי טובקין.

אדמת כרם במיה במרכז תצלום אוויר משנת 1929. צילום של אברהם מלבסקי מתוך אוסף קק"ל.

שבעת מגרשי אדמת כרם במיה מסומנים על גבי מפת שיינפלד 1923.

יהודה גרזובסקי (איש הגבורות ). חוברת בהוצאת ראשונים (1942) לכבודו של יהודה גוּר (גְרָזוֹבְסקי) עם הגיעו לגיל שמונים.

מהבתים אשר נבנו על אדמת כרם במיה בשנות העשרים שרד רק בית פלדמן (רחוב העבודה 11) ששופץ והורחב.

..

ערכים בסביבה

.

מרכז בעלי מלאכה א' (מחניים)

בית שלמה אידלסון

בתי טובקין (מושב זקנים)

בית פלדמן