בתי ספקטור וסוסליק מאת דני רכט

בתי ספקטור וסוסליק הם למעשה שני חצאי בניין אחד בגודל ממוצע הנמצא ברחוב הרמן כהן ומחזיק במספרי רחוב 12 ו-12א'. לרוב הבניינים שנבנו בעיר במהלך שנות השלושים יש כניסה אחת המובילה אל חדר מדרגות אחד. לבתים גדולים יותר יש שתי כניסות, ובאותו העשור נבנו בעיר גם מספר מועט של בנייני מגורים גדולים במיוחד עם שלוש כניסות (ושלושה גרמי מדרגות). אז למה לבית ממוצע בגודלו ברחוב הרמן כהן יש שתי כניסות ושני חדרי מדרגות? זאת ועוד, חזית שני חצאי הבית זהה. אך מבט נוסף מעיד כי את החצי הדרומי (הימני) טרח מישהו לצבוע, שלא כמו החצי הצפוני (השמאלי). בנוסף, בחזית כל אחד מהם יש גדר שונה.

מר קלמן ספקטור רכש את מגרש מס' 75 בשכונת יעקב, מול המגרש עליו יבנה לימים בית הכנסת תפארת צבי. במכתב מאת בנק אשראי, הבנק שליווה את מיזם הקמת השכונה החדשה, ומוען למחלקה הטכנית של העיריה, הודיע הבנק (20.2.1935) "כי מצידנו אין כל התנגדות שה' קלמן ספקטור יבנה בניין קבע על מגרשו… רשיון הבנייה יינתן בשם קלמן ספקטור הנ"ל". אלא שלספקטור היה שותף - שמואל סוסליק, יליד בסרביה (בשטח מולדובה כיום). לאחר ששכרו את שירותיו של המהנדס נתן טפר לתכנון הבית, התגלעו בינהם חילוקי דעות. לעזרתם בא עו"ד אלחנן קרוסרסקי שהיה בעל מוניטין כמגשר ומפשר. קרוסרסקי התגורר בבית מרשים ברחוב אלנבי 73. משרדו פעל בבית קובלקין בשדרות רוטשילד 44. קרוסרסקי הביא להסכם בין ספקטור וסוסליק, בו נקבע כי חלקו הצפוני של המגרש יועבר לבעלותו הבלעדית של סוסליק וירשם על שמו בטאבו, אך שני חלקי הבניין יבנו יחד כמתוכנן. התוצאה, לכל חצי בניין יש חדר מדרגות משלו, אך רק דירה אחת בכל קומה.

אדון סוסליק (לימים עיברת את שמו לסלעי) ידע מה הוא עושה. באוגוסט 1936, שנה וחצי לאחר חתימת ההסכם, הוא מכר את ביתו (הרמן כהן 12א') לאדון שמואל שטנצר. כך נחסך מאדון ספקטור וממנו תהליך ארוך יחסית של פירוק שותפות. סוסליק, קבלן בניין במקצועו, המשיך הלאה ורכש מחצית מהמגרש שקנתה הגב' חוה שפק בשכונת כרמליה. יחד הם בנו עליו במהלך שנת 1937 את בית שפק וסוסליק (ברחוב בר כוכבא 56 פינת רחוב תל-חי).

שטנצר הרוכש עבר להתגורר באחת משלוש הדירות שבביתו החדש עם רעייתו, מהפעילות הבולטות של ויצ"ו בתל-אביב. קלמן ספקטור, מחבר הספר עיונים באגדה (הוצאת שחף, 1964), חי בבית שבנה עד למותו בשנת 1965. בני הזוג קלמן (1893-1965) ומלכה (1892-1962) ספקטור, וגם בני הזוג שמואל (1902-1990) ויונה (1903-1986) סלעי, קבורים בבית העלמין קריית שאול.

רחוב הרמן כהן, 1979. בית הכנסת תפארת צבי בצד שמאל. מולו (מאחורי העץ) בתי ספקטור וסוסליק.

בצד ימין ספקטור, בצד שמאל סוסליק. תכנית משנת 1935.

בתי ספקטור וסוסליק מול בית הכנסת תפארת צבי, מסומנים ע"ג קטע תצ"א משנת 1949.

קלמן ספקטור, מחבר הספר עיונים באגדה (הוצאת שחף, 1964).

רחוב הרמן כהן 12 ו-12א'. צילום: GSV 2015.

..

ערכים בסביבה

.

בית בנימין ברש

בית גוטסמן

בית הילמן ושות' (דירת רוזנשטיין)

בית רייז ברח' גורדון