בית מחלקי חלב תנובה מאת דני רכט

אחד מהמקצועות שהיו נפוצים בתל אביב של פעם ונעלם במהלך השנים הוא החלבן (מחלק החלב). בימים שטכנולוגיית הפיסטור עוד לא היתה בשימוש ובהעדר אמצעי איכסון מתאימים ברוב הדירות בעיר, היה הכרח להביא את החלב אל הלקוח שעות ספורות לאחר חליבתו. מסיבה זאת הקימה תנובה רשת של מחלקי חלב. אלה היו מתחילים את יום עבודתם בשעות המוקדמות של הבוקר באיסוף החלב ממשאיות תנובה. ואז, בטיפוס בחדרי מדרגות ובמזיגת חלב ללקוחות מתוך כדים גדולים.

הטענה הנפוצה כאילו החלבן מוהל את החלב במים והקושי לטפס בחדרי המדרגות עם כדים ענקים, הניעו את תנובה לעבור לשיווק החלב בבקבוקים. כך, החליף החלבן בקבוקים ריקים של חלב שהונחו ליד דלתות הדירות, בבקבוקי חלב טרי. ליד הבקבוקים (ולעיתים מתחת מחצלת הכניסה), השאירה עקרת הבית את הכסף לתשלום. התפתחות תהליך הפיסטור, המעבר לשקיות פלסטיק, כמו גם המקררים החשמלים שהפכו לנפוצים, ייתרו את הצורך במחלקי חלב. האחרונים בהם נעלמו מרחובות העיר בתחילת שנות השמונים.

גם מחלקי החלב של תנובה סבלו ממצוקת הדיור שנבעה מהפסקת הבנייה במהלך מלחמת העולם השניה. עם סיומה, התאגדו כמה ממחלקי החלב בתל-אביב כ"קואופרטיב של מחלקי חלב תנובה". במסגרת זאת התארגנה מעין קבוצת רכישה שיזמה בניית בית דירות משותף במגרש לבנייה בקרבת גרעין הכפר סומייל (אל מסעודיה). הבית ברחוב ארלוזורוב 94 תוכנן על ידי האדריכל זאב רכטר ונבנה על ידי שמריהו "שמרל" סטולר בשותפות עם הקבלן בלוויס. הבית אוכלס בשנת 1948. מולו, בפינת רחובות ארלוזורוב ועמנואל הרומי, ניצב בית צירין - בית המגורים העברי הראשון בסביבה זאת שנבנה יותר מעשור קודם לכן.

עובדי מחלקת ההובלה בתנובה. צילום של רודי ויסנשטין משנת 1941.

הבית ברחוב ארלוזורוב 94 תוכנן על ידי האדריכל זאב רכטר ונבנה על ידי שמריהו "שמרל" סטולר בשותפות עם הקבלן בלוויס. צילום: הניה מליכסון, 2016.

חלבן מתחיל עוד יום עבודה. תל אביב, תחילת שנות השישים.

אספקת החלב לתל-אביב ממשקים פרטיים, בהתאם לתכנית להקמת תחנות לריכוז החלב.

נא לשטוף אותו לאחר שהתרוקן. תודה! פרסום משנות השישים לצד תמונת מחלק חלב אמריקאי.

..

ערכים בסביבה

.

חוות רייזנר

בית צירין

ביתן האמנים

בית בירנבאום (דירת קסטנר)