בית כנסת שער השמיים מאת דני רכט

בתמונה שצילם אורי דביר (1931-2011) בשנות השבעים, נראים צעירים משכונות שבזי משחקים קט-רגל בשולי שוק שלוש. בצד ימין נראה מבנה השירותים הציבורים של השוק. ומאחוריו בניין בעל כיפה שכתובתו היא נווה שלום 17 פינת נווה צדק 21. כאן פעל במשך כמעט מאה שנים בית כנסת שער השמיים. אחד מארבעת בתי הכנסת של מחנה יהודה, שכונת התימנים הראשונה בעיר.

השכונה כונתה לעיתים גם שכונת דנוך (חארת' דנוך) על שם משפחת דנוך שהתגוררה במרכז השכונה והחזיקה בבית הכנסת שער השמיים ע"ש יחיא דנוך זצ"ל בקומה השניה של בית המשפחה. יחיא דנוך היה הראשון שבנה בית בשכונה כשהתושבים האחרים עוד התגוררו במגורים ארעיים.

בית כנסת זה בבית המשפחה נפתח בשנת 1900 והיה היחיד בשכונה בו התפללו בנוסח תימני בלדי, בשונה משלושת בתי הכנסת האחרים בהם התפללו בנוסח תימני שאמי. ברשימות העיריה משנת 1933 הוא רשום כבית הכנסת יחיא דנאך ברחוב מטולה (שמו הקודם של רחוב נווה צדק). מספר המתפללים הקבועים נכון לאותה השנה עמד על 15.

בשנות השבעים כבר לא היה מניין בבית הכנסת שער השמיים ויהושע דנוך מסר את המקום לקבוצת מתפללים יוצאי פרס. אלא שגם הם התמעטו במהלך השנים והתפילות הצטמצמו לימי שישי ושבת. בראשית שנות התשעים הפסיק בית הכנסת לפעול בהעדר מניין ומשפחת דנוך הציעה את הבית למכירה (בסביבות שנת 1994). מבנה בית הכנסת נהרס בשנת 2007.

בתמונה שצילם אורי דביר (1931-2011) בשנות השבעים, נראים צעירים משכונת שבזי משחקים קט-רגל בשולי שוק שלוש (שוק שבזי). ברקע נראה בית כנסת שער השמיים אשר פעל במשך כמעט מאה שנים במחנה יהודה, שכונת התימנים הראשונה בעיר.

בית כנסת שער השמיים בצילום חוני המעגל משנת 1975.

במגרש זה עמד במשך יותר ממאה שנים בית הכנסת שער השמיים.

בית הכנסת שער השמיים ע"ש י. דנוך ז"ל בשכונת מחנה יהודה.

.

ערכים בסביבה

.

מחנה יהודה

בית הכנסת צעירי המזרח

בית המרחץ ברחוב פינס

בית משה אשולין