גן סובוטניק מאת דני רכט

בספרו סובוטניקים בגליל (הוצאת אחיאסף, 2009) מגולל המחבר יואב רגב את סיפורם של גרי הצדק שעלו מרוסיה בשלהי המאה ה-19 וראשית המאה ה-20 והתיישבו במושבות הגליל. פרישתם של גרי הצדק מהכנסיה הפרובוסלבית הביאה לעיתים לרדיפתם על ידי הכנסיה והשלטונות ברוסיה. חלק מאותם גרים בחרו לעלות לארץ-ישראל. עליה נשכחת זאת התרחשה בעידוד ובתמיכת אגודות חובבי ציון ונבעה מתוך רגשות דתיים עמוקים.

אולם גרי צדק אזרחי האימפריה הצארית שעיסוקם חקלאות, הגיעו לא רק אל מושבות הגליל. מספר משפחות התיישבו בחדרה, במושבות יהודה ואף במושבה החקלאית נחלת יצחק מזרחית לואדי מוסררה (מושבה שסופחה לעיר והפכה ברבות השנים לשכונה תל אביבית). מר גלעד כספי מספר כי: "בנחלת יצחק השתקעה, בראשית שנות ה-30 , משפחתם של רחל ויוסף סבירידוב, שעלו לארץ מאזור הקווקז לפני מלחמת העולם הראשונה. השניים התגיירו כבר ברוסיה והיו ככל הידוע, בעלי רקע סובוטניקי. יוסף סבירידוב אף התייחס למוצא כוזרי. לא הרחק מהמתחם שהקימה משפחת סבירידוב בצפון השכונה, התגוררה משפחת גֵרים נוספת בשם מלוכין ובסמוך לגבולה המזרחי של נחלת יצחק גרו גרים ממשפחת נאומינקוֹ". נחום ודבורה נאומינקוֹ עלו לארץ עם שלושת ילדיהם: יוסף, לאה ומלכה.

בחלקה המזרחי של שכונת יד אליהו, בקרבת שיכון עובדי בית החולים הדסה, הקימה קרן תל-אביב לפיתוח בשנת 1990 את גן סובוטניק. הגן הנאה נטוע בין רחובות פרזון והגיבור האלמוני והוקם בתרומת סטיוארט, אניטה, בריאן ופאולה סובוטניק מארצות הברית. השם Subotnick מעיד על מוצאה של המשפחה התורמת.

גיורת מרוסיה אופה לחם בחצר ביתה במושבה נחלת יצחק. צילום משנת 1934.

גן סבוטניק. צילומים: דני רכט, 2018.

.

ערכים בסביבה

.

שיכון מפוני שכונת מחלול

שיכון עובדי בית החולים הדסה

נווה צה"ל (שיכון צבא הקבע ע"י שכונת התקווה)

גן התקווה (גן ניו יורק)