בית שלמה להט מאת שלמה להט

שכונת אפקה נוסדה באמצע שנות החמישים על-ידי חברי האגודה השיתופית אפקה של מפקדי ארגון 'ההגנה'. תחילה אמורים היו חברי האגודה להקים את שכונתם ליד מקורות הירקון באתר אפק הקדום (ראש-העין), אולם הם טענו שהם תל-אביבים ורצו להקים את השיכון שלהם בתחומי העיר שהתרחבו אז. לאחר מכן הוקצו למשתכנים מגרשים בגודל חצי דונם בשטח השומם בצפון תל-אביב. המשתכנים החדשים נדרשו לבנות בתוך שנתיים את ביתם על המגרש שניתן להם, ואם לא עמדו בתנאי זה המִגרש נלקח מהם.

בשנת 1957 חזרתי מלימודים צבאיים בארה"בּ וחברי אורי בר-רצון הציע לי לקנות את אחד מהמִגרשים בשטח הריק של אפקה (הוא אמר לי: "אם אני לא אדאג לך, אתה תגור באוהל סיירים"). התחלתי להתעניין ברכישת מִגרש ובמקרה פגש אותי מרדכי (מוטקה) נדיבי, בנו של אלימלך אבנר שנפטר אז, והציע לי לרכוש את המגרש של אביו תמורת 1,553 ל"י שאותן אתרום לבניית בית יד אבנר לזכר אביו בשכונה. המשפחה אפילו לא ידעה איפה נמצא המגרש. רכשתי ב-1957 את המגרש אבל לא הייתי יכול להרשות לעצמי מהבחינה הכלכלית להשקיע בבניית בית. הייתי אז מדריך בקורס פיקוד ומטה (פו"ם) במחנה גלילות וגרתי עם משפחתי הצעירה ברמת-השרון.

בגלל התנאי שחל על רוכשי המגרשים לבנות את ביתם בתוך שנתיים, בניתי בית על המגרש אבל לא הייתי יכול להרשות לעצמי לגור בו ונאלצתי להשכירו שלוש שנים לנספח הצבאי של ארה"בּ בארץ. אז התפרסמה בצה"ל האִמרה שצ'יץ' לא יכול להרשות לעצמו לגור בבית שלו. בשנת 1961 נכנסנו לבית המשפחתי ברחוב חיל המשמר 7, שבו אנחנו מתגוררים עד היום.

בשנת 1962 זומנה אסֵפת דיירים לדון בבקשתו של אדם חדש ששירת באחד מארגוני הפורשים (אצ"ל או לח"י) שרצה לרכוש מִגרש בשכונה. מכיוון שכל תושבי השכונה היו יוצאי 'ההגנה' הוחלט פה אחד לא לאפשר לו לקנות מִגרש. התקוממתי נגד ההחלטה ואמרתי להם: "מה אתכם? כבר 1962 ומלחמת העצמאות נגמרה מזמן. בסופו של דבר אִפשרו לו לרכוש מִגרש ולבנות את ביתו באפקה. בסוף שנות השישים שכונת רמת-אביב טרם הוקמה והאזור ממערב לאפקה היה שומם. אני זוכר שכשהייתי מפקד הכוחות המשוריינים של צה"ל בסיני, המסוק היה נוחת בלילה בשטח הפתוח ליד ביתי ובבוקר בא לאסוף אותי מהבית. (הריאיון נערך על ידי ד"ר ניר מן ב-14.5.2006 בבית משפחת להט).


דני רכט מוסיף: להט היה ראש העיריה הראשון שהתגורר מעבר לירקון. כך גם עשו ראשי העיריה שכיהנו אחריו (רוני מילוא ורון חולדאי). להט הונצח עוד בחייו בטיילת להט שלאורך החוף, לצד רציף הרברט סמואל. בשנת 2016, במלאות שנתיים לפטירתו של ראש העיריה לשעבר נקבע כי בית האופרה - המשכן לאומנויות הבמה (במתחם מרכז גולדה, מחנה קריית מאיר לשעבר), יקרא על שמו של שלמה להט.

ביתם של זיוה ושלמה להט (צ'יץ') ברחוב המתנדב 15 פינת חיל משמר 7 בשכונת אפקה. צילום מתוך הספר בתי תל-אביב יפו מספרים מאת פיני בן-שחר.

משהו מוכרח להשתנות במדינה. משהו יכול להשתנות בתל-אביב. להט לתל-אביב-יפו עכשיו יותר מתמיד. מערכת הבחירות 1974.

אלוף שלמה להט (1927-2014) בתפקידו כמפקד הכוחות המשוריינים של צה"ל בסיני.

.

ערכים בסביבה

.

אפקה

בית שמיר (בית אברהם עופר)

משק גרינברגר

הבית הערבי ברחוב קוממיות