בית האדמו"ר מבעלז מאת מערכת האנציקלופדיה העירונית

ברחוב אחד העם 63 ניצב עדיין בית הבנוי בסגנון אקלקטי. הבית שנבנה בשנות העשרים שימש בשנות הארבעים למגורי האדמו"ר מבעלז ומאז משמש את מוסדות החינוך של החסידות, כמו גם הבית ה'מודרני' הסמוך אליו (ברחוב אחד העם 61 ).

ראשיתה של חצר חסידים זאת בעיירה בעלז באזור לבוב (מזרח גליציה). האדמו"ר אהרון רוקח (1880-1957) היה מגדולי המתנגדים לציונות. אפילו 'אגודת ישראל' היתה לדעתו מתונה מדי בנושא ועלייה לארץ כלל לא באה בחשבון מצידו. אך שאימת הזוועות הגיע אל סביבתו בעיר בודפסט, בירת הונגריה, החליט לנטוש את חסידיו (רובם נרצחו אח"כ ע"י הנאצים) ולברוח מבודפסט לארץ וזאת על מנת להציל את החסידות מכלייה.

בארץ קושש האדמו"ר חסידים שאיבדו את אדמו"רם ו/או שהחצר החסידית אליה השתייכו, נכחדה, ושיקם את חסידות בעלז. כמו אדמורי"ם אחרים לפניו בחר הרב רוקח להתיישב תחילה בתל אביב: "צריכים לילך ולהקים דווקא את החצר בתל אביב. לכבוש עיר חולין זו ולהפכה לעיר לאלוקים ואדם". הרב אהרון רוקח, האדמו"ר הרביעי של בעלז, הוא קרוב משפחה של שמעון רוקח (מייסד שכונת נווה צדק) ושל בנו ישראל רוקח, ראש העיריה בשנים 1936-1952 שגם הוא התגורר בסביבה (בית רפפורט בשד"ר 118).

הבית שנבנה בשנות העשרים שימש בשנות הארבעים למגורי האדמו"ר מבעלז ומאז משמש את מוסדות החינוך של החסידות, כמו גם הבית ה'מודרני' הסמוך אליו (ברחוב אחד העם 61 ). צילום: GSV 2015.

..

ערכים בסביבה

.

בית טישלר ובראונשטיין

בית הרב רוזנהיים

בית פלורנטין (דירת גרינבלט)

בית חזין (קפה תמר)