שכונת מכבי החדשה  מאת דני רכט

כמו שכונת מכבי הישנה, גם זאת החדשה נבנתה ליד שטח ששימש מגרש ספורט של אגודת מכבי, אשר חצץ בין השכונה החדשה לבין האפיק הגועש מדי חורף, של נחל איילון. שכונת הצריפים העניה נבנתה בראשיתה (אמצע שנות שלושים) על שטח של שישים דונם ותושביה בנו את בתיהם לצידי הדרך לכפר הערבי סלמה (רחוב ההגנה) ורח' האקליפטוס. ראשוני התושבים היו עובדי עיריית תל אביב, אך השכונה סופחה רשמית לעיר רק בשנת 1949. אז גם החלו התושבים בהוספת קומות ובבנייה חדשה שהחליפה חלק מהצריפים. עוד קודם, סבלה השכונה במהלך פרעות 1936-1939. עם התרחבותה מזרחה, היא "התחברה" עם שכונת התקווה לכדי רצף אחד. חלק אחר של השכונה, סמטאות המסילה, נמצא ממערב לאפיק נחל איילון.

השכונה הוקמה ביוזמת שמואל קרצמן ושותפו מיכאל מאיר נאמן (בתמונה), איש בית"ר ויקיר תל אביב 1982. בנו הוא עורך הדין ויזם הנדל"ן אברהם (אייבי) נאמן. כתבה בעתון דבר הפרולטרי (26.10.1938) מתארת את קשיי התושבים מוכי העוני ומחוסרי העבודה, בו בזמן שמפתח הקרקע יושב במשרדו בשדרות רוטשילד 2א' במרכז העיר. 

בשבועון העולם הזה (4 בינואר 1951) נכתב על השכונה: "בין שכונת התקווה לשכונת שפירא נמצאית שכונה קטנה אשר רוב בני תל-אביב לא שמעו על קיומה: שכונת מכבי החדשה. אין היא שונה במאומה משכנותיה המפורסמות יותר: בתים קטנים, רחובות בלתי סלולים, קשר רע עם העיר. כמו כל בני 'השכונות' אין לבני שכונת מכבי אמביציה גדולה בחיים מאשר זו: לברוח מן השכונה, מן הסביבה האפרורית אשר בני 'הצפון' בזים לה".

דרומית לגרעין השכונה (בין הרחובות למואל, יקותיאל ותדהר) נטוע גן ע"ש סרן יוסי עובד אשר גדל בשכונה ונהרג בקרב עם חולית מחבלים בדרום לבנון.  מגדלי נאמן בקרבת גבולה הצפוני של העיר נקראים על שמו של מייסד השכונה, מיכאל מאיר נאמן. שכונת אזורי ח"ן הסמוכה למגדלי נאמן, נקראית על שם אשתו, חנה נאמן.

חותמת אגודת המשתכנים בשכונת מכבי החדשה, 1937.

מיכאל מאיר נאמן.

רחוב ורדיאל. שכונת מכבי החדשה GSV 2011.

מרכז לתעשיה וחרשת ושיכון עממי בבתים משותפים.

.

ערכים בסביבה

.

שכונת התקווה 

גבעת שמשון

מגרש מכבי בואדי מוסררה

גבעת שמשון ב'