בית שאול חונא קוק מאת מערכת האנציקלופדיה העירונית


הבית בפינת הרחובות עין יעקב 9 ומגדל הוא ביתו של הרב שאול חונא הכהן קוק, אחיו של הרב אברהם יצחק הכהן קוק. הוא נולד בלטביה בשנת תרל"ט 1889. היה פעיל בחיבת ציון ובתנועת ציונות הדתית המזרחי. עלה לארץ בשנת 1905 בעקבות אחיו שנבחר לשמש כרבה של קהילת יפו והמושבות.


חונא קוק עסק במסחר בחברה משלו תחת השם 'ש.ח. קוק ושות' אך לא זנח את פעילותו הציבורית הענפה. המשיך לעסוק בתורה, השתתף בכתיבת כתבי עת תורניים ומחקרים. היה שותף לייסוד בית המלאכה של תלמוד תורה שערי תורה בנווה שלום ושימש כחבר הנהלה בתלמוד התורה, וכמנהל ועד הקהילה של תל אביב ויפו. סמוך לשנת 1913 בנה את ביתו ברחוב עין יעקב 9 והתגורר שם עד שעזב לרחוב מוהליבר, אך המשיך להשכיר את הנכס במתחם הבתים עין יעקב 7-9 שהיה בבעלותו ובבעלות הרב גרינברג. הוא נפטר בשנת 1955.


שאול חונא הכהן קוק באנציקלופדיה לחלוצי הישוב ובוניו:

שאול חנא הכהן קוק נולד בעיר גריבה, לטביה, כ"ז טבת תרל"ט לאביו הרב שלמה זלמן , מגזע הגאון ר' מרדכי יפה בעל ה"לבושים". למד בחדר ובישיבות, ושנים אחדות אצל אחיו הבכור, רבי אברהם יצחק הכהן קוק , והיה פעיל בחיבת ציון ובציונות הדתית ("מזרחי"). אחרי שאחיו הגדול ורבו נבחר לרבה של קהלת יפו ועלה ארצה, עלה גם הוא והגיע ארצה ביום ד' תשרי תרס"ה. באותה שנה נשא לאשה את לאה לבית סלוצקין, אחות הנדבן א. מ. סלוצקין, והתחיל לעסוק במסחר, אך המשיך גם לעסוק בתורה ובחכמת ישראל ובצרכי צבור.


מראשית פעילותו המסחרית ביפו קנה לו שם טוב בחוגי המסחר' עזר לרבים בעצה טובה, בהדרכה ובהמלצה ובגמילות-חסד למען ביסוסם הכלכלי בארץ, והפירמה שלו, הידועה כיום בשם ש. ח. קוק ושות' בע"מ מכובדת בחיי המסחר בעיר ובארץ.


תוך הגותו בתורה ובחכמה השתתף בקובצים ובכתבי-עת תורניים ומדעיים שונים ופרסם (בחתימות ש. ח. קוק, שחק, ש. ח. שלמה שזילי) כשלש-מאות מחקרים והערות בענפים שונים של תורה וחכמת ישראל. יזם וקבע את תכנית הספרית התורניתהמדעית על שם הרמב"ם מיסודה של קהלת תל-אביביפו.


השתתף ביסוד אגודת תורה וישיבת תל-אביב, בית המלאכה שליד הת"ת שערי תורה בנוה שלום ; ממיסדי אגודת בית וגן שבנתה את הקריה בית וגן (כיום בת-ים) מדרום ליפו ; חבר הנהלת ת"ת שערי תורה ; חבר הועד הפועל של אגודת "ידע עם". השתתף בתקופות שונות בניהול ועד הקהלת של ת"א ויפו, המרכז הארצי של המזרחי, בנק המזרחי, אשראי וחסכון של המזרחי; היה חבר ועד החינוך והועד המפקח על בתי-הספר הדתיים של הרשת הצבורית ופיקוח "המזרחי"). ניהל במשך במה שנים את לשכת העליה והעבודה של המזרחי בתל-אביב; בניהולו נוסד הגרעין הראשון של הסתדרות "הפועל המזרחי'' והוא שערך את תקנותיה הראשונות. פעל גם למען בית-הכנסת הגדול בתלאביב ומשתתף במוסדות ומפעלים שונים של תורה ומעשי-חסד.

בית הרב שאול חונא הכהן קוק באיור של נחום גוטמן, 1960.

בית הכנסת אהל יצחק לצד רחוב עין יעקב. הבית הפינתי אחריו הוא בית הרב שאול חונא הכהן קוק. צילום: חוני המעגל, 1985.

.

ערכים בסביבה

.

בית הרב גרינברג

בית כנסת חברת ש"ס

בית רבינוביץ'-תאומים (האוטונומיה הרוסית)

בית כנסת חב"ד אהל יצחק