שיכון גולי קניה מאת דני רכט

הספר 'גולי קניה: סיפורם של לוחמי המחתרות בגלות אריתריאה, סודן וקניה' (בהוצאת עמותת גולי קניה, 1995), והספר 'ארוכה הדרך לחירות' (מאת יעקב מרידור. הוצאת אחיאסף, 1967), מגוללים את סיפורם הנשכח של לוחמי האצ"ל והלח"י שהוגלו על ידי שלטונות המנדט הבריטי למחנות מעצר באפריקה. עם הקמת המדינה שהו במחנה המעצר גילגיל בקניה 288 אנשי מחתרת שהוגלו לאפריקה החל מחודש אוקטובר 1944. מיד עם החזרתם לארץ ב-12 ביולי 1948 התחיילו גולי קניה לצה"ל והופנו לגזרות הלחימה השונות. לזיכרון מחנות המעצר והגלות באפריקה נקראו הרחובות גולי אריתריאה וגולי קניה בשיכון עולי סין מעבר לירקון.

חלק מאותם גולים התארגנו למטרת שיכון. שיטת המפתח המפלגתי שהיתה נהוגה אז הביאה את המוסדות להקצות להם בלוק אחד מתוך פרוגרמת השיכון לחיילים משוחררים ביד אליהו. הקבלן המבצע היתה החברה הקבלנית מרכז העבודה בע"מ שמנהליה היו ותיקי בית"ר והתנועה הלאומית. ביניהם: דוד שטרן, יצחק רוזנפלד ודוד גרשונוביץ. שנתיים אחר כך, בנתה מרכז העבודה גם את שיכון סלע המרכזי בצפון תל אביב. בשיכון זה התגוררו דוד יוטן ובן-ציון קצנלבוגן.

בתמונה מ-1948 מטקס הנחת אבן הפינה לשיכון (שכתובתו היא רחוב וינגייט 4. או לה גוארדיה 15) מברך דוד שטרן (אחיו של אברהם יאיר שטרן, ולימים חבר כנסת ונשיא איגוד הקבלנים) את הנוכחים בין יציקות השיכון הנמצא בתהליך בנייה. ברקע נראים בתי שיכון אחרים שבנייתם הושלמה.


תודה לגב' אמירה שטרן.

טקס הנחת אבן הפינה לשיכון. התמונה באדיבות הגב' אמירה שטרן.

צילומים: רחל רמרז, 2010.

ספר המעצר והגלות. הוצאה עצמית.

הספר 'ארוכה הדרך לחירות' (מאת יעקב מרידור. הוצאת אחיאסף, 1967)

.

ערכים בסביבה

.

בית ברכה

בית הבאר של זבלאווי

יד אליהו (זבלאווי)

גשר להגוארדיה