בית הספר העירוני אחד העם מאת דני רכט

בית הספר לבנים החל לפעול כבר ב-1913 ועבר גלגולים שונים, אך רק אחת עשרה שנים אחר כך, בנתה לו העיריה מבנה ראוי. את הקמת בית הספר יזמה הסתדרות המורים כחלק ממלחמת השפות אשר התנהלה בתל אביב הקטנה. עם תחילת בנייתה של שכונת לב תל אביב, הקצתה העיריה מגרש לבית הספר העירוני לבנים, אשר תוכנן על ידי האדריכל דב הרשקוביץ' ובנייתו הסתיימה בשנת 1924. חזיתו האקלקטית המושקעת של המבנה ולוחות הקרמיקה המעטרים אותו, יכולים להעיד על חשיבות החינוך בעיני פרנסי העיר באותן השנים.

בספטמבר 1924 אירח המבנה גם את התערוכה והיריד של תערוכה ארץ ישראלית לתוצרת הארץ (בארגון קבוצת מסחר ותעשייה) בו השתתפו גם מציגים מארצות ערב. עם מתן אזרחות כבוד לעיר לאחד העם ב-1926 נקרא בית הספר לבנים על שמו. ובמשך שנים שימש לחינוכם של ילדי הסביבה. בשנות הארבעים הפך בית הספר למעורב (בנים ובנות) וחינך גם ילדי שכונות מרוחקות יותר (פלורנטין ומרכז מסחרי), תוך שהוא מממש את את רעיון האינטגרציה החברתית שנים קודם להפיכתה למדיניות רשמית.

עם התרוקנות האזור מתושביו, דעך גם בית הספר. ובשנות השמונים שימש המבנה את בית הספר גבעת יהונתן לחינוך מיוחד. כיום הוא משמש כבית ספר חרדי לבנות של רשת החינוך בית יעקב.

תמונת בית הספר (צילום: אברהם סוסקין) נצבעה והודפסה ע"ג גלויה.

רחוב אחד העם ובית הספר העירוני לבנים.

בית הספר העירוני לבנים עם סיום בנייתו, 1924 (צילום: אברהם סוסקין).

תערוכת תל-אביב 1924 התקיימה בחצר בית הספר לבנים (לימים בית ספר אחד העם). בצילום של אברהם סוסקין נראה בצד ימין מגדל המים ברחוב מזא"ה בבנייה. בצד שמאל נראים צריפי מחנה בלפור.

מחזור כ"ג, 1940. באדיבות שמוליק תגר.

התערוכה והיריד של תערוכה ארץ ישראלית לתוצרת הארץ, 1924.

..

ערכים בסביבה

.

לב תל אביב

בית אלכסנדר גוטמן

בית דב הרשקוביץ

בית שמשי (המטבח ההונגרי)