בית העם הטמפלרי (דואר הקריה) מאת מערכת האנציקלופדיה העירונית

הטמפלרים שנפרדו מהכנסיה הפרוטסטנטית עוד בטרם הגעתם לארץ נמנעו מהקמת כנסיות במושבות שהקימו. תפילת הרבים בשרונה התקיימה בבית העם (בית ועד הקהילה) שבמרכז המושבה (בצומת הרחובות קפלן ודוד אלעזר שהועתק בשנת 2005 ממקומו עם מבנים נוספים על מנת לאפשר את הרחבת רחוב קפלן). זהו מבנה הציבור הראשון בשרונה. נחנך ב-1872 ושימש כבית תפילה וכבית ספר. בשנת 1911 נחנך מולו בית הקהילה "החדש".

ההיסטוריון האוסטרלי, הלמוט גלנק, מצאצאי הטמפלרים בשׂרונה, חקר את תולדות המושבה לעומקם. הוא מצא כי בית-הספר בשׂרונה נוסד בשנת 1873 וכיתותיו מוקמו בבית ועד הקהילה. בבית-הספר היו שמונה כיתות מעורבות לבנות ובנים (א'–ח'). תלמידים שהמשיכו בלימודים תיכוניים נאלצו לעבור לבית-הספר הקתולי ביפו או לבית-הספר התיכון (הליציאום) במושבה הגרמנית בירושלים. בית ועד הקהילה המשיך לשמש את בית הספר המקומי עד לבניית בית הספר החדש (לימים בית יולדות הקריה). עם פינוי הבית עברו אליו משרדי המעצה המקומית שרונה ובית הדואר של המושבה.

בראש הבית הוצבו שעון גדול ומערכת פעמונים. אלה "סימנו לתושבי המושבה את זמני ארוחת הבוקר והפסקת הצהריים. לאחר קום המדינה שימש המבנה את לשכת מנכ"ל דואר ישראל ואת סניף דואר הקריה. כאן גם נוסד השירות הבולאי. הבית נקרא בית כרמי על שמו של כרמי רבינוביץ' שנפל בקרב באזור חולון.

בית העם הטמפלרי הפך לאחר קום המדינה לסניף דואר הקריה.

המאפיה של שרונה פעלה בסמוך לבית הקהילה הישן, לימים בית הדואר.

דלת הכניסה לבית העם הטמפלרי (דואר הקריה משנות החמישים) ברחוב קפלן 34. צילומים: האנס פין, מתוך עיתון העולם הזה. תודה לשי פרקש.

.

ערכים בסביבה

.

שרונה / הקריה

בית העם הטמפלרי (דואר הקריה)

בית הקהילה "החדש" בשרונה

מגדל המים של שרונה