מרכז וולובלסקי מאת דני רכט

אזור של כמאתיים סדנאות ובתי מלאכה קטנים, מערבית משכונת פלורנטין ומדרום לרחוב אילת. נבנה בשנת 1933 על אדמת פרדס שנרכשה ממשפחת אבו חדרה הערבית (בית הבאר ברחוב אילת נשאר בבעלות משפחת אבו חדרה וכיום הוא מיועד לשימור). המרכז נקרא ע"ש יוזם ובונה המתחם שלום וולובלסקי. בשנים האחרונות יזמה חברת מרכז החרש והאומן בע"מ המייצגת את בעלי אולמות המלאכה במקום תכנית פינוי-בינוי להקמת שכונת מגורים חדשה. החברה מאגדת את בעלי הנכסים ובתי המלאכה במקום והתכנית שיזמה (בתכנון האדריכל רמי גיל) זוכה להתנגדות רבה מצד תושבי שכונת פלורנטין הסמוכה.

ממערב למרכז וולובלסקי, ליד צומת הרחובות אילת ואליפלט, היה מגרש הדקלים ומגרש נוסף – ביתם של קבוצת הכדורגל מכבי ת"א בשנות העשרים ומגרש קבוצת הפועל. במרכז וולובלסקי מסומנות הסמטאות הפנימיות במרכז בשתי סדרות מספרים. לדוגמא, הסמטה הנקראית רחוב 3361 לפי מספור שהעיריה קבעה, היא רחוב 9 לפי המספור שנקבע ע"י הנהלת מרכז וולובלסקי בשנות השלושים. בתמונות נראים חשבון משנת 1948 על שכירת מחסן במקום וכתבה משנת 1947 בעיתון הד המלאכה על מרכז וולובלסקי.

כתבה משנת 1947 בעיתון הד המלאכה על מרכז וולובלסקי. מתוך אוסף משפחת האוזר.

שכונת צריפי פלורנטין (מימין) ובתי המלאכה המאורכים של מרכז וולובלסקי (משמאל) בצילום אווירי מסוף שנות השלושים.

אולמות המלאכה במרכז וולובלסקי. צילום: דני רכט, 2007.

שטח מרכז וולובלסקי והרחובות סביבו, מסומנים בקטע תצ"א משנת 1964.

חשבון משנת 1948 על שכירת מחסן במקום. מתוך אוסף משפחת האוזר.

מודעה של האחים פומס (מתוך Guide to Tel-aviv Jaffa 1941) המייצרים באולם מלאכה מספר 140 במרכז וולובלסקי אביזרים לכיבוי שריפות.

.

ערכים בסביבה

.

צריפי פלורנטין

צריפי אבו חדרה / עוז הנגב

בית הקונסוליה הגרמנית

הקולקטיב ברחוב המשור