מלון דבורה (קולנוע גורדון) מאת רחל רמרז

מספרים שהגב' דבורה הזדעזעה מחילול השבת בבתי המלון בעיר. אז בניה לקחו את העניין לתשומת ליבם (ואולי גם זיהו פוטנציל כלכלי, בתוספת מענק ממשלתי נדיב). ובנו בית מלון 'גלאט כושר' (כשר למהדרין) על מגרש שקנו ברחוב בן יהודה פינת גורדון. המלון נקרא על שם האם: מלון דבורה, והציע לתייר היהודי-דתי אווירה מתאימה פלוס פינוקים תחת קורת גג אחת: מטבחים וחדרי אוכל נפרדים לחלב ובשר, בית כנסת מפואר, מעליות שבת, מקווה פרטי לאורחי המלון ואפילו סלון-מספרה המתמחה בפאות. היה זה המלון הכשר הראשון בתל אביב ונחשב למלון הכשר הגדול מסוגו בעולם. תואר בו החזיק שנים ארוכות.

מקימי המלון הם האחים מנחם מנדל ושרגא פייבל קנול מוונצואלה, אנשי עסקים עשירים ונדבנים ידועים. מקורה של משפחת קנול בגליציה משם הם עברו לווינה ועם עליית הנאצים באירופה עברו לקראקס ונצואלה. הם עלו ארצה ובשנת 1964 הקימו את המלון. זו היתה תקופת צמיחה לתל אביב, עוד ועוד מלונות רבי קומות נבנו על קו המים של העיר, גלריות קמו סביב רחוב גורדון ורחוב דיזנגוף שקק חיים. הארץ היוותה מקום מושך לתיירים והמלון מוקם בלב אזור התיירות: מרחק הליכה קצרה לטיילת ולים, לשרשרת מלונות החוף המפוארים, קרוב למרכז העיר ולנמל.

המגרש עליו הקימו את מלון דבורה אינו גדול במיוחד. ולכן תיכנן האדריכל יצחק טולדנו ארבעה קומות מרתף ושלוש קומות מסד שהשתרעו על פני כל המגרש. בשבע קומות אלו מוקמו כל הפונקציות הציבוריות: בית כנסת, מקווה, מטבחים, חדרי אוכל ואולמות האירועים. מעליהם, במגדל בן שמונה קומות (שנחשב אז לגבוה במיוחד) נמצאים חדרי המלון - לרובם נוף לים. כיום, עם ריבוי התיירות הדתית איבד המלון את יחודו כמלון כשר למהדרין. המקווה נסגר, אבל בית הכנסת שבו היכל שרגא עודנו פעיל ומתקיימים בו גם שיעורי תורה.

בחירות 1981. אולמות האירועים שבמלון דבורה ראו משך השנים כנסים ואירועים רבים, כשהמפורסם שבהם הוא הדרמה (בעצם הפדיחה) שהתרחשה במטה הבחירות של המערך בראשותו של פרס ביום הבחירות, 29 ביוני 1981. פרס הקדים לחגוג את נצחונו אבל לדאבונו, כעבור כמה שעות התברר שהליכוד גבר על המערך במנדט אחד ובגין חזר לעמוד בראשות הממשלה.

עם הקמת המלון הוקם בחלק מקומת המרתף קולנוע גורדון ובו כחמש מאות מושבים. הכניסה היתה בחזית הפונה לרחוב גורדון כשלצידה, כניסה משופעת לחניון המלון. במשך שנים נתלתה מעל הכניסה לחניון כרזת ענק לסרט המוצג בבית הקולנוע. כמובן שגורדון הקפיד להציג סרטים צנועים המותאמים לאווירת המלון (כאלה שלא יפגעו ברוח האדם הדתי) והיה סגור בימי שישי בערב. אולם קולנוע גורדון פעל עד שנות השמונים ואז נסגר.

השריפה במלון דבורה, 1977 מאת רשף ליאור טהרני.

ביום 23.1.77 בשעה 14:30 בצהרים פרצה שריפה בחדר המשאבות וההסקה של מלון דבורה השוכן ברחוב בן יהודה. מקור השריפה התחיל בחדר ההסקה ובצינורות הסולר שדלפו לתוך מאצרה. החום בחדר המכונות גרם להתחממות הסולר שדלף, הנוזלים הדליקים באו במגע עם המנועים החמים ומכאן נוצרה בעירה גדולה בחדר המכונות. רשף ליאור טהרני, חוקר תולדות הכבאות, ראיין את ראש הצוות הראשון באירוע, טפסר בכיר בדימוס אהרוני אהרון (מי שהיה בהמשך מפקד שרותי כבאות ת"א -יפו ): "בצהרי היום באחד מימי ינואר הקרים בשנת 1977 נקראנו לשריפה במלון דבורה ברחוב בן יהודה בתל-אביב. בתקופה זו הייתי מפקד צוות צעיר ופיקדתי על צוות כבאים של שני לוחמי אש – מרצ'לו רוקח וג'קי לריה. בהגיענו לזירת האירוע לא ראינו עשן כלשהו היוצא מחלונות המלון. בחבירה עם אנשי הביטחון של המלון נמסר לנו כי השריפה משתוללת בחדר המכונות בצד הצפוני הכמעט חיצוני של המלון . כמפקד הצוות ירדתי לבצע הערכת מצב ובמקביל דיווחתי למוקד המבצעים על הצורך בתגבורת ובכוחות כיבוי נוספים. היות והבנתי כי מדובר בחדר מכונות וחשש לשריפת דלק, ביקשתי מאנשי הצוות שהיו איתי לפרוס צינורות כיבוי עם קצף כיבוי. חדר המכונות היה בקומה התחתונה וכאשר התקרבנו למוקד נתקלנו בחום גבוה מאוד ועשן שחור וסמיך. הקושי בפעולת הכיבוי היה עצום היות ובימים ההם לא היו לנו בגדי מיגון מחום, לאחר שעה קלה של עבודת לחימה באש והסלנת קצף לתוך החדר כיבינו את השריפה בחדר המכונות . באותו זמן פעלו בחוץ צוותים נוספים שהזמנתי מראש. הדבר שלא ידענו הוא שבתוך חדר המכונות היה פיר אוורור שהוביל את תוצרי הבעירה והחום לשאר קומות המלון. כאשר יצאתי לרחוב ראיתי כוחות רבים מאוד של כבאים ועשרות מכוניות כיבוי. מפקד התחנה דאז, טפסר/ב יעקב ריטוב פנה אלי ואני בתמימותי אמרתי לו שהשריפה כבר כובתה והכל בסדר. אני זוכר שהוא חייך אלי בחיוך ציני ואמר לי: תרים את ראשך למעלה ותסתכל. הרמתי את ראשי וראיתי שכל קומות המלון מכוסות בעשן שחור סמיך. רק אז הבנתי שהשריפה דילגה דרך הפיר לשאר קומות המלון... אני זוכר שבתוך בית המלון היה בית כנסת שהאש המדלגת הגיעה אליו אך הכבאים הצליחו לחלץ ממנו את ספרי התורה".

אהרוני אהרון היה אחד משלושת הכבאים שנפצעו בשריפה. הוא נפל מגרם המדרגות ופונה לבית החולים כאשר איבד את הכרתו למשך מספר שעות. חשוב לציין כי בתקופה זו לא היו תקנים מחמירים של בנייה והפרדות אש ועשן, מערכות מתזים וגלאים. שריפות רבות היו פורצות בנקודה אחת ומדלגות לקומות גבוהות. השריפה במלון דבורה נמשכה שעות רבות והיו בה מספר מוקדים במקביל. מנופי הכיבוי עלו לשמיים וסרקו את קומות המלון על מנת לבדוק אם ישנם אורחים שנלכדו בעשן.

בשנת 2007 שוב פרצה שריפה במלון, והפעם האש פרצה כתוצאה מקצר חשמלי בקומה התשיעית . שריפה זו גרמה לנזק רב בקומה 9 בלבד, ולא התפשטה ליתר קומות המלון היות ותקני הבנייה המודרניים המחמירים ואמצעי הכיבוי הדינמיים והפאסיביים במלון פעלו ומנעו את התפשטות השריפה.

תווית המלון. באדיבות הדי אור.

השריפה במלון דבורה, 1977.

דלפק הקבלה של מלון דבורה.

מלון דבורה בשנות השישים. צילומים: פוטו לי-נוף פוטו הובי.

בית הכנסת של המלון בקומת המרתף.

חדר מלון בעיצוב שנות השישים, משקיף על העיר ועל קו החוף.

מלון דבורה ורחוב בן יהודה. גלויה משנות השישים.

..

ערכים בסביבה

.

בית דניאל בוקשטיין

בית זלטופולסקי

מגרש עמירם / גן דבורה אופמן

בית אולצ'יק (דירות כהן ופורדר)